Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Radman: Koronavirus će sam sebe uništiti

  Dr Miroslav Radman proveo je 40 godina radeći na mutacijama virusa i pojašnjenju kako one nastaju u genetici. Gostujući u emisiji „Izvan okvira“ na N1 Sarajevo kazao je kako je ove godine globalno bilo manje smrtnih slučajeva u odnosu na prethodne, a da će koronavirus sam sebe uništiti.

  „Koronavirus dobije u svakom kopiranju svojih gena isti broj mutacija po genomu, po asamblu od svojih gena, koliko i virus side, jer je virus side četiri puta manji nego koronavirusa, a koronavirus mutira četiri puta sporije. One su učestale kod RNA i ti virusi toliko često se menjaju, akumuliraju greške i kopiraju ih i dodaju nove. RNA virusi redovno idu u svoju genetsku propast, zbog toga je evolucija sekvenci tih virusa kao da su sto miliona godina prošli u jednoj godini. U mesec, dva, tri kao da nastaju nove vrste tog virusa“, rekao je Radman objašnjavajući kako virus napreduje i širi se.

  Poredio je to s virusom gripa, kazavši kako on svaki put počinje iznova, već se genetski raspadne. 

  On postane impotetniji kao virus i na kraju služi samo da ljudi dobiju imunitet„, rekao je Radman. Na pitanje da li to znači da ne veruje u vakcine već u samouništenje virusa, rekao je: „Da“.  

  Međutim, način da se čovek ne zarazi ne postoji. Da bismo ga izbegli morali bismo, kazao je, „ostati izolovani kod kuće dok se svi virusi ne unište sami“.

  Objašnjavajući zašto je došlo do pojave gorih simptoma i pogoršanja epidemiološke situacije, kazao je da je do toga došlo zbog mešanja virusa raznih asimptomatskih nosioca virusa iz različitih zemalja, koji su se tokom odmora susretali, plesali u klubovima, ljubili se i grlili.

  „Ako se ti virusi nađu u istoj ćeliji, onda će se kompletirati jer će zajedno stvoriti sve proteine koje treba. Nigde nije buknula bolest kovid kao nakon mešanja“, rekao je dr. Radman.

  Janković: Virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu

  Na rast broja zaraženih reagovao je i imunolog i član vladinog štaba za suzbijanje koronavirusa Srđa Janković.

  On je ocenio da preti pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji i rast broja zaraženih i da se mora učiniti sve kako bi se sprečilo ekstremno širenje zaraze.

  „Vidimo da tok nije dobar i pokušavamo da zaustavimo porast na nekom nivou koji neće ugroziti zdravstveni sistem ni ljudske živote“, izjavio je Janković gostujući u jutarnjem programu RTS.

  Najvažnije je, kazao je, sačuvati kontrolu nad tokom epidemije i ograničiti porast broja zaraženih.

  „Virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu. Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom“, naveo je Janković.

  Izvor: RTS, N1

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE