Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  stelt omikron soj

  Dr Kon o stelt omikron soju i šta nas čeka do kraja godine

  Epidemiolog Predrag Kon pričao je danas o novoj pod vrsti korona virusa pod nazivom stelt omikron soj i najavio da „polako izlazimo iz maksimuma“, što se tiče broja novozaraženih, kao i da može da se kaže da je realno da do kraja godine virus više neće predstavljati pretnju kakva je sada.

  Kon je izjavio da ipak „nije realno misliti da ovoga nećemo imati više uopšte“, kao i da je jedini stvarni izlaz iz epidemije vakcinacija.

  On je rekao da se zalaže za obaveznu vakcinaciju, koja bi se odnosila na „zdravstvene radnike i određene profesije koje obavljaju kontakt sa ljudima, da ne bi oni zaražavali svoje pacijente“.

  O slučaju Novaka Đokovića i vakcinaciji protiv virusa

  Na pitanje da prokomentariše ponašanje australijskih vlasti prema teniseru Novaku Đokoviću, koji je nedavno deportovan zbog nepoštovanja mera protiv epidemije korona virusa, Kon je rekao da „nije baš u duhu međunarodnog zdravstvenog pravilnika“ to što ga nisu pustili u zemlju.

  Takođe se osvrnuo i na stav Đokovića o vakcinaciji.

  „Što se vakcinacije tiče, ostajem na tome. Jasno je šta ja mislim, poštujem šta on misli. Ne razumem na koji način je mogao da bude javna zdravstvena opasnost. Jasno mi je šta se desilo, a to što se desilo po meni nije prihvatljivo. Žao mi je što nisam imao prilike da nisam razgovarao sa njim pre nego što je formirao uverenje… Zaista želim Đokoviću sve najbolje… Nije baš u duhu međunarodnog zdravstvenog pravilnika što ga nisu pustili, ali to ne znači da nemaju pravu… Najviše bih voleo da igra tenis, posebno što dolaze veliki turnir… Poštujem šta on misli… Odlučili smo da je to dobrovoljna vakcinacija i ne razumem kako bi mogao da bude javna zdravstvena opasnost… Uvek je dominantno da se promet ljudi i robe ne zadržava…“, naveo je Kon za Tv Prva.

  Dr Kon ostaje pri stavu u vezi vakcinacije

  Dr Kon ostaje pri stavu u vezi vakcinacije

  Mnogi se pitaju da li nas posle buster doze čeka još doza vakcine i kada će biti potrebno da je primimo.

  „Prate se iskustva četvrte doze, ona neće najverovatnije biti za sve. Imamo je već za one koji su na hemiodijalizi. Za treću dozu je pomereno za tri meseca, a četvrta je ostala na pet meseci… Neki podaci nisu poznati… Postoje mišljenja da četvrta doza nije neophodna, posebno za mlade“, naveo je epidemiolog.

  Šta nas čeka sa pojavom stelt omikron soja?

  Kon se osvrnuo i na pojavu nove mutirane podvarijante omikron soja, tj na stelt omikron soj.

  „To je podvarijanta omikron soja, mutacije na spajk proteinu koji mu omogućavaju pripajanje na ćelije. Jedan i po put se više prenosi u odnosu na omikron… U 60-ak zemalja je otkriven (stelt omikron soj), ali nije još soj od posebnog značaja. Ne može niko da odgovori koliko će uticati na situaciju ovde, ali nadamo se…“, kazao je epidemiolog.

  Mutirani omikron zvanično stigao u Srbiju

  Rekao je i da polako izlazimo iz maksimuma i da ćemo ove nedelje imati manji broj zaraženih.

  “Vidi se promena u strukturi oboljevanja… Pomera se na mlađe i zato su bitne škole. Sledeće nedelje ćemo imati produženi raspust (devet dana). To su tri inkubacije da se spreči širenje u tom uzrastu. Bitno je da ako neko nešto planira, da izbegava susretanje dece… To je rizik i on se uvek osveti“, dodao je on.

  korona virus omikron soj

  korona virus omikron soj

  Važan produžetak raspusta zbog smanjenja cirkulacije stelt omikron soja

  Dr Kon ističe da je jako važna odluka što je produžen raspust.

  „Ovih devet dana nemojmo da prokockamo. Ovo je mnogo značajno… Trebalo bi da ozbiljnije preduzimamo mere, bar tih devet dana“, objasnio je Kon.

  Član Kriznog štaba takođe se osvrnuo na kovid propusnice i naveo da su i dalje na snazi i da se prati stanje.

  Komentarišući situaciju u Danskoj gde su ukinute meere, on je istakao „da ćemo živeti isto kao i oni“.

  Izvor: Beta/Tv Prva

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE