Mutirani omikron zvanično stigao u Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mutirani omikron zvanično stigao u Srbiju

  Omikron stelt, mutirana varijanta omikron soja virusa korona, zvanično je potvrđen u našoj zemlji.

  Prisustvo ovog soja korone laboratorijski je utvrđeno kod dva pacijenta iz Novog Pazara, saznaje Politika.

  Postoji verovatnoća da je prisutan kod još obolelih od kovida 19 u našoj zemlji i trenutno se radi analiza kako bi se potvrdilo da li ga ima nekoliko pacijenata iz Kovid bolnice u Batajnici i sa Klinike za infektivne bolesti UKCS.

  “Očekivali smo da ćemo utvrditi da je ova podvarijanta omikrona prisutna u Srbiji. Univerzitetski klinički centar Srbije ima PCR test za otkrivanje omikron varijante kao i za potvrđivanje ove podvrste. S obzirom na to da se kod nekih pacijenata posumnjalo da imaju ovaj podtip kovida, tehnikom sekvenciranja na Medicinskom fakultetu u Beogradu potvrdili smo prisustvo omikron stelta. Za sada nemamo mnogo podataka o njemu osim da je zarazniji od originalne varijante omikrona”, kaže za Politiku profesor dr Tanja Jovanović, virusolog i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19.

  Omikron stelt se naziva i BA.2 i za sada je potvrđen u više od 60 zemalja, kao i u zemljama u našem okruženju, Hrvatskoj, Sloveniji…

  Podsećamo da je ovih dana profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekao da je omikron stelt sličan klasičnom omikronu, ali da su kod njega promene prisutne na takozvanom N nastavku a ne na S proteinu virusa kao što je bio slučaj sa do sada raznim mutacijama.

  On smatra da je pojava omikron stelta izazov za imunologe i virusologe jer moraju tačno da ustanove njegovo ponašanje, a samim tim je teško davati bilo kakve prognoze o tome do kakvih problema može da dovede.

  I profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog, naveo je da se on lakše prenosi, ali da se ne zna da li izaziva blažu ili težu kliničku sliku, kao i da li osobe koje su preležale omikron varijantu kovida 19 sada mogu da obole i od omikron stelta.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE