Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Dok Mađarska ima gas, imaće ga i Srbija“

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da bi Srbija teško prezimila da nije bilo razumevanja premijera Mađarske Viktora Orbana, koji je izrazio zahvalnost Srbiji na odličnoj saradnji u isporuci gasa, navodeći i da „ona uvek može da računa na gas iz Mađarske“.

  Posle sastanka s Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom o suzbijanju ilegalne migracije, Vučić je podsetio na to da je „Mađarska dopustila da smestimo gas u njihova skladišta“.

  „Danas imamo neverovatne potrošnje struje na ovako lepe dane, ali imamo svega i imaćemo, zahvaljujući našem velikom prijatelju Viktoru Orbanu i njegovoj Vladi“, dodao je predsednik Srbije.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Orban je rekao da je Budimpešta „zahvalna Srbiji jer u ovom trenutku jedina ozbiljna količina gasa koja može da se uveze u Mađarsku stiže iz Srbije“.

  „Srbija po tom pitanju postupa perfektno, korektni smo jedni prema drugima, i znamo da možemo da računamo na drugu stranu ako se preokrene situacija. Srbija može da računa da će imati gas sve dok ga Mađarska ima, i dok Srbija ima gasa, imaće i Mađarska“, kazao je Orban.

  Srbiju juče trebalo primiti u EU

  Orban je naveo da je Srbiju „juče trebalo primiti“ u EU, ocenivši da bi danas bili „u mnogo lakšoj situaciji“ da se to dogodilo.

  „Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje. Izbori u EU su 2024. godine, kada će Mađarska, u drugoj polovini godine, predsedavati Unijom. Daćemo sve od sebe da se proces proširenja što pre završi“, rekao je Orban.

  Kancelar Nehamer je kazao da je Srbija kao privredna lokacija „važna i isplativa“ za Austriju, i dodao da Beč pruža „jasnu podršku“ Srbiji na evropskom putu, kao i drugim državama regiona.

  Vučić, Orban i Nehamer su u Beogradu potpisali memorandum o razumevanju Srbije, Mađarske i Austrije za jačanje trilateralne saradnje u oblasti efikasne borne protiv ilegalnih migracija. Svoj prvi sastanak o ilegalnim migracijama Vučić, Nehamer i Orban imali su 3. oktobra u Budimpešti.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE