Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobrom majstoru plata i 2.000 EUR: Manjak zanatlija stvorio potražnju za ovim profilima

  Manjak kvalitetnih majstora u Srbiji doveo je do povećanja njihovih plata, koje idu i do 2.000 evra.

  Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije ističe, za „Večernje novosti„, da će nedostatak zanatlija uticati na poskupljenje troškova održavanja svih sistema, od infrastrukture do stambenih objekata, a deo toga će morati da plate građani.

  Potreban vodoinstalater za hitne intervencije, plata od 1.000 do 2.000 evra. Sve je više oglasa poput ovog u kojima se traže iskusni i kvalitetni zanatski radnici i nudi zarada koju većina samo može da sanja.

  Sudeći prema objavama, vodoinstalateri su na ceni. I električarima, molerima, keramičarima, zidarima i zavarivačima se nudi plata veća od prosečne, a kreće se uglavnom od 60.000 do 120.000 dinara.

  Odlazak naših kvalitetnih majstora u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom i uslovima života doveo je do njihovog deficita i poslodavcima je sve teže da nađu kvalifikovanu radnu snagu, pa zato i nude visoke iznose plata koje su mnogima nedostižne.

  Jedno preduzeće objavilo je oglas u kojem traži vodoinstalatera i navodi da je zarada 240.000 dinara. Kako objašnjava poslovođa te firme, Đorđe Živadinović, to je moguća plata, a na razgovoru se procenjuje potencijal radnika.

  „Kvalitetno radimo, traženi smo, imamo dosta klijenata, a sada sezonski ima mnogo posla i onda smo u mogućnosti da dajemo visoke plate. Kod radnika cenimo stručnost, znanje, učinak. Ako neko kopa ceo dan cevi i gubi zdravlje, mora da bude plaćen. Naravno da će radnik koji donese više intervencija imati bolju zaradu, nego neko ko kilavi i uradi jednu dnevno“, ističe Živadinović, za Večernje novosti. –

  On dodaje da majstori rade uglavnom osam do devet sati, a ako ima prekomernih sati, onda se dogovara dodatno plaćanje.

  Rodić objašnjava da su navedene zarade rezultat ponude i potražnje na tržištu.

  On smatra da će najveći problem biti u održavanju svih sistema, od infrastrukture do stambenih objekata, kao što su putevi, tuneli, javna rasveta, liftovi, vodovod, kanalizacija, elektroinstalacije, klime. Majstori koji su ostali, kako navodi, moraće da budu bolje plaćeni, što znači da će i njihove usluge poskupeti.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE