Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktorka MMF-a: “Usijane cene” počeće da se hlade tek 2023.

  Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva ocenila je da će inflacija u svetu verovatno biti „ukroćena“ sledeće godine kada povećanje kamatnih stopa počne da deluje.

  Prema njenim rečima, globalne kamatne stope nastaviće sa rastom do 2023. godine i tek tada će „usijane cene početi da se hlade“ kao odgovor na akcije centralnih banaka.

  Cene sirovina, kao što je nafta, možda su se stabilizovale i počele da opadaju poslednjih meseci, ali Georgieva smatra da to ne znači nužno da je inflacija ukroćena, već da je to pre reakcija tržišnih aktera na rizike od recesije.

  „Centralne banke pojačavaju mere kako bi kontrolisale inflaciju, i to je prioritet. Moraju nastaviti tako sve dok ne bude jasno da su inflaciona očekivanja čvrsto usidrena”, rekla je Georgieva za CNBC na marginama sastanka ministara finansija G-20 na Baliju.

  Inflacija ipak raste…

  U ovom trenutku, dodala je, „još uvek vidimo da inflacija raste te je zato moramo politi hladnim tušem”, mada mnogi podaci koji se koriste za utvrđivanje indeksa potrošačkih cena kasne. Georgieva je navela da svi znaci ukazuju na to da inflacija još nije obuzdana i zaključila da je najvažnije da se uspostavi kontrola nad njom, inače će prihodi erodirati, što će najviše pogoditi najsiromašnije delove sveta.

  Ona je ranije rekla da su se prognoze za svetsku ekonomiju “značajno pogoršale” od aprila, dodajući da s obzirom na povećan rizik, ne može isključiti globalnu recesiju sledeće godine.

   

  Crne prognoze: „Ova godina će biti teška, a iduća bi mogla biti JOŠ TEŽA“

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE