Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor Srbijašuma: APSOLUTNO neopravdano visoke cene ogreva

  Vršilac dužnosti generalnog direktora Srbijašuma Igor Braunović rekao je da su cene ogreva neopravdano povišene i napomenuo da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

  Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta u predstojećoj grejnoj sezoni, Vlada je Javno preduzeće Srbijašume proglasila energetskim.

  Braunović je rekao za RTS da status energetskog preduzeća u ovoj krizi znači da „Srbijašume treba da obrate pažnju na proizvodnju energenata, odnosno da obrate pažnju na snabdevanje onih koji proizvode energente.

  „Srbijašume spremno dočekuju ovu krizu, spremnije nego prethodnih godina“, naveo je Braunović i istakao da je to preduzeće spremno da podmiri sve potrebe građana.

  Napomenuo je da na teritoriji države postoje filijale gde građani mogu da apliciraju kako bi kupili drva od Srbijašuma, ali je procedura komplikovanija, jer oni moraju da obezbede i utovar i prevoz.

  Izmišljanje cena žice, džakova…

  Braunović je naglasio da su za osam godina u Srbijašumama cene povećane svega za pet posto.

  „Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo, oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču“, kaže v.d. generalnog direktora Srbijašuma.

  Naglasio je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz Srbijašuma košta maksimalno 8.000 dinara.

  „Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma. Srbijašume su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer sada ima 100.000 korisnika“, rekao je.

  Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom Srbijašume razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom.

  „Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova“, rekao je Braunović.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE