Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina „potajno“ i sa popustom kupuje rusku naftu

  Kina potajno povećava kupovinu nafte iz Rusije po povoljnim cenama, popunjavajući prazninu koju su ostavili zapadni kupci koji se povlače iz poslova s Rusijom zbog rata u Ukrajini, piše Rojters.

  Potez najvećeg svetskog uvoznika nafte usledio je mesec dana nakon što je prvobitno smanjio uvoz iz Rusije, iz straha da će izgledati kao da otvoreno podržava Moskvu i potencijalno izlaže svoje državne naftne kompanije sankcijama.

  Kineski prekomorski uvoz ruske nafte skočiće u maju na gotovo rekordnih 1,1 miliona barela dnevno, u odnosu na 750.000 barela u prvom tromesečju i 800.000 barela u 2021. godini, procenjuje specijalizovani konsultant Vortex.

  Unipec, trgovački ogranak najveće azijske rafinerije Sinopec, predvodi kupovinu zajedno sa Zhenhua Oilom, koji je deo kineskog obrambenog konglomerata Norinco, pokazuju podaci brodara i trgovaca u koje je Rojters imao uvid.

  Kina, zastava

  Kina (Pixabay)

  Trgovački izvori kažu da je kompanija registrovana u Hong Kongu Livna Shipping, odnedavno glavni distrubuter ruske nafte u Kinu.

  Sinopec je odbio komentar, a Zhenhua i Livna nisu odgovorile na zahteve za komentarom.

  Blagodeti niskih cena

  Niska cena ruske nafte – spot cene na fizičkom tržištu su prema trgovačkim izvorima oko 29 dolara niže po barelu u odnosu na one pre invazije – prava su blagodet za kineske rafinerije. Cena je znatno ispod konkurentskih barela s Bliskog istoka, Afrike, Evrope i SAD.

  Kina zasebno prima oko 800.000 barela dnevno ruske nafte preko naftovoda prema vladinim ugovorima. To bi povećalo uvoz u maju na gotovo 2 miliona barela dnevno, ili na 15 odsto ukupne potražnje Kine. Za Rusiju, prodaja nafte pomaže u ublažavanju udarca sankcija na njenu privredu.

  Veliki svetski trgovci odustali od ruske nafte

  Kompanije popunjavaju novonastalu rupu koju su zapadni kupci ostavili nakon ruske invazije na Ukrajinu, jer su Sjedinjene Države, Britanija i neki drugi ključni kupci nafte zabranili uvoz ruske nafte ubrzo nakon invazije.

  Evropska unija dovršava plan daljeg kruga sankcija, uključujući zabranu kupovine ruske nafte. Mnoge evropske rafinerije su već prestale kupovati od Rusije iz straha da će naleteti na sankcije ili privući negativan publicitet.

  Vitol i Trafigura, veliki svetski trgovci, postepeno su obustavili kupovinu od Rosnefta, najvećeg ruskog proizvođača nafte, uoči 15. maja i stupanja na snagu EU pravila o zabrani kupovine ruske nafte, osim ako je „strogo nužno“ za energetske potrebe EU.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE