Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor Fajzera: Biće potrebna četvrta doza vakcine protiv kovida-19

  Da bi mogli da se odbrane od novog talasa kovida-19, ljudima će biti potrebna četvrta doza vakcine, rekao je Albert Burla izvršni direktor kompanije Fajzer.

  „Dolaze mnoge varijante, a omikron je bio prvi koji je uspeo da izbegne, na vešt način, imunološku zaštitu koju mi pružamo“, rekao je Burla za CBS.

  On je dodao da „zaštita koju dobijamo od treće doze je dovoljno dobra, zapravo prilično dobro štiti od hospitalizacije i smrti“.

  Zašto je potrebna četvrta doza?

  Ali zaštita nakon treće doze „nije tako dobra protiv infekcija“ i „ne traje dugo“ kada se suoči sa varijantom kao što je omikron, prenosi CNN.

  „Neophodna je četvrta doza“, rekao je Burla za CBS.

  Trenutno, svako ko ima 12 godina i više  i ko je primio drugu dozu vakcine Fajzer pre najmanje pet meseci, može dobiti treću dozu, dodao je.

  Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, svako ko ima 18 godina i više i ko je primio vakcinu sa dve doze trebalo bi da dobije dopunsku vakcinu šest meseci nakon druge doze.

  A svako ko je primio jednu dozu vakcine Džonson i Džonson trebalo bi da dobije dopunsku vakcinu nakon dva meseca.

  Neki ljudi sa umereno ili ozbiljno oslabljenim imunitetom koji su primili tri doze vakcina Fajzer/Bajontek ili Moderna već mogu da dobiju četvrtu dozu vakcine.

  Ali nije jasno da li ili kada bi američka Uprava za hranu i lekove mogla da odobri četvrtu dozu vakcine protiv kovid-19 za zdrave tinejdžere i odrasle osobe.

  Deca mlađa od pet godina bi uskoro mogla da se vakcinišu

  Trenutno, deca uzrasta od pet do 11 godina ispunjavaju uslove za dve pedijatrijske doze Fajzerove vakcine protiv kovida, ali još uvek ne ispunjavaju uslove za dopunsku vakcinu. Fajzer trenutno testira treću dozu u toj starosnoj grupi.

  A deca mlađa od pet godina još uvek ne ispunjavaju uslove za vakcinu protiv kovid-19 – iako bi to moglo da se promeni ovog proleća, rekao je Burla.

  Početni podaci ispitivanja kod dece uzrasta od dve do pet godina pokazali su da dve manje doze  vakcine za decu nisu dale očekivani imunitet kod dece od dve do pet godina, iako se to desilo kod beba uzrasta od šest meseci do 2 godine.

  Tako je Fajzer odlučio da doda treću dozu prilagođenu deci mlađoj od pet godina u svom tekućem ispitivanju.

  Fajzer bi trebalo da ima podatke o ispitivanju vakcine sa tri doze za decu uzrasta od šest meseci do pet godina do aprila, rekao je Burla.

  Ako ih odobri FDA i preporuči CDC, vakcine protiv kovid-19 za decu uzrasta od šest meseci do pet godina mogu početi već u maju, dodao je on.

  Šansa za dugotrajniju vakcinu protiv svih varijanti

  Fajzer i Moderna su rekli da rade na vakcini koja bi posebno štitila od varijante omikron. Još nije jasno da li je potrebna.

  Burla je rekao da se Fajzer takođe nada da će napraviti vakcinu koja će štititi od omikrona i svih drugih varijanti SARS-CoV-2 – virusa koji izaziva kovid-19.

  Cilj je da se stvori „nešto što može da zaštiti najmanje godinu dana“, rekao je Burla.

   

   

  Izvor: N1, CNN

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE