SZO: Tek smo na sredini pandemije kovida-19

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: Tek smo na sredini pandemije kovida-19

  Svet je tek na polovini pandemije koronavirusa, rekli su iz SZO, ističući da u svetu broj zaraženih i obolelih ponovo raste. 

  Pandemija kovida-19 “nije ni blizu kraja”, rekla je portparol SZO Margaret Haris dodajući da smo “zasigurno usred pandemije“.

  Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi se akutna faza pandemije mogla da se završi ove godine, ali će zavisiti od toga koliko ćemo brzo ispuniti njen cilj da vakcinišemo 70 odsto stanovništva u svakoj zemlji.

  Podaci SZO, objavljeni ove nedelje, pokazuju globalni rast broja slučajeva novoobolelih od kovida-19 i ti bi podaci mogli da sakriju mnogo veći problem u trenutku kad neke zemlje testiraju sve manji broj osoba sa simptomima koji odgovaraju bolesti koronavirusa, smatra SZO.

  Ponovo rast broja zaraženih

  Nakon više od mesec dana u kojima se u svetu beležio pad broja slučajeva kovida, prošle nedelje ponovno je počeo da raste.

  Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa i njena “rođaka” BA.2 podvarijanta omikrona, i ukidanje dela epidemioloških i javnozdravstvenih mera u društvima.

  “To povećanje se događa uprkos smanjenju broja testiranih u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brega”, rekao je prvi čovek SZO Tedros Adhanom Ghebrejesus.

  Niske stope procepljenosti u nekim zemljama, delom prouzrokovane “ogromnom količinom dezinformacija”, takođe su objašnjenje porasta broja slučajeva kovida-19, rekli su predstavnici  SZO.

  Za sedam dana – 8 odsto

  Broj novozaraženih u svetu porastao za sedam dana – osam odsto.

  Broj novozaraženih skočio je za osam odsto na globalnom nivou u odnosu na prethodnu nedelju, s 11 miliona novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od sedmog do 13. marta. To je prvi porast od januara, piše N1.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE