Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kosovo

  Strane investicije u Srbiju 1,2 milijarde evra za sedam meseci

  Direktne strane investicije u prvih sedam meseci ove godine bile su 1,2 milijarde evra, što je više nego u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana zajedno, kazao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac

  Trivunac je na Srpskom ekonomskom samitu rekao da se nastavlja pozitivan trend oporavka privrede, prošle godine priredni rast je bio 2,8 odsto a ove godine očekuje se od 2,6 odsto do tri odsto.Naredne godine, kako je rekao, očekuje se da će privredni rast biti 3,5 odsto.

  On je istakao da je stopa nezaposlenosti smanjenja za tri godine sa 26 odsto na 11,8 odsto i dodao da ne planira tu da se stane, već da se nastavi takav trend.

  „Za sedam meseci ove godine uspeli smo da zaustavimo budžetski deficit i ostvarimo suficit u budžetu“, rekao je.

  Podsetio je da je Srbija ostvarila 78. mesto na listi Svetskog ekonomskog foruma, od 137 zemalja, što je bolje za 12 pozicija.

  Trivunac je rekao da je rast preradjivače industrije bio 5,3 odsto, zaposlenost je povećana za jedan odsto, a inflacija je u predvidjenim okvirima.

  Potrebno je, kako navodi, nastaviti reorganizaciju javnih preduzeća. Naveo je da ima pomaka, što pokazuju podaci da su drugu godinu za redom većina tih preduzeća poslovali pozitivno.

  „Od 554 javna preduzeća neto dobit imalo je 396“, rekao je on.

   

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE