"PROREĐIVANJE" turističkih agencija: Ugašeno 200 i biće ih još

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “PROREĐIVANJE” turističkih agencija: Ugašeno 200 i biće ih još

  Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je da je prestalo da radi oko 200 turističkih agencija zbog krize koju je izazvala pandemija i da će se taj broj povećavati.

  Kao razlog tome u udruženju navode da Ministarstvo finansija i dalje izbegava da im pomogne iako su među delatnostima koje beleže najveće gubitke.

  Podsećaju da zamenska putovanja i povraćaj novca putnicima zavise od opstanka agencija i da je zato još važnije da turističke agencije dobiju bespovratna sredstva kako bi očuvale poslovanje.

  “Ne razumemo zašto država izbegava da pomogne onima koji beleže gubitke veće od 90 odsto, a od kojih zavisi i povraćaj novca građanima Srbije koji su uplatili putovanja pre početka krize”, navodi se u saopštenju UTAS.

  Prema podacima Agencije za privredne registre, od 15. marta 2020. godine su izbrisane 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja, dok je rad prekinulo 105 privrednih subjekata, među kojima je 10 organizatora putovanja.

  “Očekujemo da se problemi povećaju u februaru kada stiže plaćanje odloženih poreza i doprinosa koje agencije ne mogu da plate jer ne rade već skoro godinu dana. Ponovo apelujemo da se ovaj dug otpiše, da se dodeli jednokratna pomoć kao i drugim ugroženim kategorijama, te da se ubrza odobravanje kredita iz Fonda za razvoj čije sednice ponovo stagniraju”, istakao je UTAS.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE