Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deserti u stvari pomažu pri mršavljenju

  Čak i ako niste profesionalni trener ili dijetetičar, izbacivanje deserta iz plana ishrane kada želite da smršate verovatno je prva stvar koju uradite ili predlažete drugima. Deserti se, ipak, povezuju sa šećerom koji ima negativnu reputaciju među ljudima koji žele da izgube kilograme. Međutim, ne samo da je u redu da pojedete desert povremeno, već da deserti u stvari pomažu pri mršavljenju!

  Treba da shvatimo da je koncept dobre, loše i hrane koja je potpuno zabranjena kada ste na dijeti, prepun mana. Ne postoji univerzalnost kada je reč o planovima ishrane i mršavljenju. Zahtevi vašeg tela veoma su različiti od zahteva tela vaših prijatelja, porodice, tako da je ključno da slušate svoje telo i shvatite šta je dobro za vas. Možda će vama deserti više pomoći pri mršavljenju.

  Istraživanje

  Prema nedavnoj studiji objavljenoj u SAD-u, ako prvo pojedete desert, umesto da ga tradicionalno pojedete nakon obroka, možda ćete pojesti manje kalorične hrane i tako usput izgubiti kilograme. Naravno, kada govorimo o desertima, govorimo o onim „pravim”, omiljenim poslasticama.

  Studija je objasnila da, kada su učesnici pojeli svoj desert na početku obroka, pa nastavili da jedu, pojeli su manje kalorija kasnije. Čak je efekat svesnosti o tome da će jesti nešto slatko bio dovoljno jak za promenu stava, tako da se pokazalo da desert u stvari pomaže pri mršavljenju.

  Za zaključenje istraživanja, 134 člana bilo je upitano da izabere između četiri različite opcije za desert u okviru obroka: voće ili čizkejk tokom ručka ili isto to, samo nakon ručka.

  Rezultati

  Rezultati su bili šokantni, najblaže rečeno. Oko 70 odsto učesnika koji su odabrali prvo čizkejk, uzelo je kasnije zdraviji ručak u poređenju sa onima koji su uzeli voće. Čak, oni koji su jeli čizkejk posle ručka, konzumirali su oko 150 kalorija više nego oni koji su uzeli prvo poslasticu.

  Glavni razlog iza ovoga jeste taj da se, kada prvo jedete zdrav obrok, uglavnom radujete ukusnom i slasnom desertu, ali ako ste već zadovoljili svoju potrebu za slatkim, to vas nekako tera da izaberete nešto laganije, i to podsvesno. Na ovaj način deserti u stvari pomažu pri mršavljenju.

  Zaključak

  Imajte na umu da vam ovo istraživanje ne daje kartu za preterivanje sa desertima tokom svakog obroka. Koristite ovo znanje strateški kao pomoćno sredstvo pri mršavljenju. Dodatno, konzumiranje poslastica umereno može da vam pomogne u tome da smanjite žudnje za takvom hranom i da ostanete na pravom putu kada je reč i o treninzima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE