Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, štednja

  Demostat: Finansijska pomoć Kine i Rusije zanemarljiva u odnosu na SAD i EU

  Bespovratna finansijska pomoć Rusije i Kine data Srbiji potpuno je zanemarljiva i prilično netransparentna u odnosu na onu koju Srbiji pružaju Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države, iako u javnosti preovladava potpuno drugačije mišljenje.

  Kako se navodi, Brisel i Vašington su najveći finansijski donatori Beograda u poslednjih više od 20 godina. Prema pisanju Demostata, često se dešava da u anketama koje se sprovode učesnici u najvećem procentu konstatuju da su Rusija i Kina veći donatori Srbije nego Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

  Jedan od razloga za pogrešno mišljenje je i podrška koju je Kina uputila Srbiji na početku epidemije koronavirusa na ovim prostorima.

  Novac, dolar (Unplash)

  Podatak koji pojedine građane Srbije navodi na pogrešan zaključak da su Ruska Federacija i Kina veliki donatori je i politička podrška koju Moskva i Peking pružaju Beogradu, tako što odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova.

  Stručna javnost u Srbiji smatra da je deo odgovornosti zbog pogrešnog utiska javnosti o tome koje zemlje daju najveću bespovratnu finansijsku pomoć Srbiji i na medijima koji neretko ne naglašavaju razlike između investicija i donacija što dovodi do zabune.

  EU Srbiji donirala 3,7 milijardi evra

  EU je, po pisanju Demostata, donirala Srbiji oko 3,7 milijardi evra. Na drugom mestu po donacijama su Sjedinjene Američke Države.

  Prema podacima koje je Demostat dobio od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Vašington je preko nje od 2001. do 2021. godine, za tekuću godinu sredstva još nisu dobijena, za projekte namenjene ekonomskom i demokratskom razvoju Beogradu obezbedio 886 miliona dolara bespovratne pomoći. Koliko su Moskva i Peking tačno novca donirali Srbiji od 2000. godine do danas Demostat nije uspeo da sazna, jer ambasade te dve zemlje nisu odgovorile na njihova pitanja.

  Evro skulptura Frankfurt (Pixabay)

  Iz dostupnih podataka se može saznati da je Kina na listi donatora Srbije na 15 mestu i da je do kraja 2016. godine donirala 31,4 milion evra, što je, u tom trenutku bilo svega 0,6 odsto od ukupnih donacija Srbiji.

  O donacijama Rusije informacije dostupne javnosti ne postoje, jer Moskva jednostavno nema praksu dostavljanja podataka o upućenoj bespovratnoj finansijskoj pomoći. Međutim, ta pomoć definitivno nije velika, jer do 2012. godine Rusija Srbiji nije donirala ništa, a u to vreme Moskva čak nije bila ni zavedena na listi razvojnih partnera Srbije, naveo je Demostat.

  EU proizvela rekordnu količinu struje iz SOLARNE energije: Ova država prednjači

  Izvor: Beta

  Foto: Unplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE