Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  istraživanje

  Pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji Srbije

  Rezultati privredne aktivnosti u julu 2022. godine u Srbiji pokazuju „opšte potonuće jer je u više oblasti preradjivačke industrije proizvodnja bila manja za desetak odsto“, objavljeno je u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

  „Preradjivačka industrija je medjugodišnje imala pad u skoro svim oblastima, a najveći od deset i više odsto bio je u proizvodnji odevnih predmeta, preradi drveta, osim nameštaja, hemijskoj industriji, proizvodnji proizvoda od gume i plastike, proizvodnji metalnih proizvoda, osim mašina i uredjaja“, navedeno je u analizi.

  Dodaje se da je u svim tim oblastima desezonirani pad u bio izuzetan i zašao je duboko u zonu ispod proseka prethodne godine.

  Prerađivačka industrija pala u svim oblastima, usporen rast uvoza

  Za razliku od perioda pre jula u kojima je uvoz medjugodišnje rastao znatno brže od izvoza, u julu je rast uvoza usporen, i premašio ga je rast izvoza.

  „Visok porast uvoznih cena pojačan je i nastojanjem da se uvozom obezbedi i stvaranje zaliha zbog moguće nestašice, pre svega energenata na svetskom tržištu“, navedeno je u MAT-u.

  I u julu je nastavljeno povećanje medjugodišnje inflacije koje je započelo još u februaru 2021. godine. Mesečna inflacija je povećana u junu, a smanjena je u julu 2022, dok je medjugodišnja inflacija povećana i u junu i u julu 2022.

  Inflacija je na mesečnom nivou u maju 2022. godine bila 1,2 odsto, u junu 1,6 i u julu jedan odsto, a na medjugodišnjem nivou je iznela 10,4 odsto u maju, 11,9 u junu i 12,8 odsto u julu 2022.

  U budžetu Srbije, u julu 2022. godine, zabeležen je suficit od 36,8 milijardi dinara, što je za 890,1 milion bolji fiskalni rezultat u odnosu na jul 2021. godine.

  MAT: Spoljnotrgovinski deficit u maju rekordnih 1,1 milijardu evra

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE