Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekonstrukcija Sava Centra PROBILA budžet, kraj radova u roku (FOTO)

  Delta holding objavio je da će rekonstrukcija kongresnog centra „Sava“ u Beogradu, koja je počela u decembru 2021. godine, biti završena u roku, u novembru naredne godine, a koštaće oko 100 miliona evra, iako je projektovani budžet bio 80 miliona.

  U novembru 2023. godine će biti otvoren kongresni deo sa 40 sala, šoping zonom i kancelarijskim prostorom.

  „Delta holding je u rekonstrukciju kao investitor krenuo, u možda najgorem perodu u poslednjih 15 godina koji je doneo porast cena građevinskog materijala, nedostatak radne snage i energetske krize, što je dovelo do toga da naš budžet od 80 miliona evra veoma lako i brzo ode na 100 miliona evra, a možda i preko“, kazala je potpredsednica Delta holdinga i generalna direktorka Delta Real Estate grupe Angelina Nekić na konferenciji za novinare.

  Podsetila je da je izvođenje rekonstrukcije planirano u periodu nešto kraćem od dve godine.

  Nekić je kazala da je projekat obnove centra Sava trenutno najvažniji projekat Delta holdinga, a dodatni podsticaj da se posao uradi na najbolji način je i to što je objekat zaštićen kao spomenik kulture i predstavlja podsetnik na važan period istorije Srbije.

  „Ideja je da obnovljeni centar ‘Sava’ postane zamajac kongresne industrije ne samo Srbije, već i regiona. Sava Centar je brend i spomenik kulture i njegova rekonstrukcija za nas kao investitore nije nimalo laka. Međutim, okupili smo tim, partnere i saradnike na projektu koji čvrsto veruju da vrednost Sava Centra doseže mnogo dalje od granica naše zemlje. Pripremili smo koncept koji će vratiti poslovanje, zabavu i život u ovaj objekat, ali i istovremeno postati jak pokretač kongresne industrije u regionu“, kazala je ona.

  Centar „Sava“ objedinjuje sve pod jednim krovom

  Generalna direktorka centra „Sava“ Kristina Milinčić rekla je da će on pod jednim krovom imati objedinjenu ponudu kongresnog, poslovnog, kulturno-zabavnog i šoping centra.

  Precizirala je da će kongresni deo zauzimati 50.000 kvadratnih metara, poslovni prostor koji će se izdavati u zakup će biti na 24.000 metara kvadratnih, dok će komercijalni, šoping deo zauzimati 10.000 metara kvadratnih.

  „Pored solarlnih panela na krovu, LED resvete, ozelenjavanja objekta, nastojimo da sertifikujemo objekat, jer smatramo da ćemo na taj podstaći ostale učesnike u kongresnoj industriji da nas prate. Samo nekolicina kongresnih centara u Evropi poseduje neki od sertifikata, a Sava Centar zaslužuje da se nađe među najboljima“, rekla je Milinčić.

  Autentični izgled starog Sava Centra

  Direktorka projektovanja i izgradnje u Delta Real Estate, Katarina Gajić, ponovila je da će se uraditi potpuna rekonstrukcija, ali uz zadržavanje spoljašnjeg izgleda i svih osobenosti koje su zaštićene odlukama nadležnih institucija.

  “Do sada smo realizovali radove na sanaciji konstrukcije objekta, peskarenje, impregnaciju i sanaciju betonskih površina na fasadi, a počela je i montaža fasadnih stakala sa visokim stepenom energetske efikasnosti. Počeli smo radove i na Plavoj dvorani, što će biti jedan od najsofisticiranijih segmenata u rekonstrukciji Sava Centra”, rekla je Gajić.

  Biće očuvani izgled i namena, kao i likovnost kompleksa, ali će centar „Sava“ biti modernizovan, pre svega korišćenjem novih materijala.

  Sve vreme se rad sa Zavodom za zaštitu spomenika, a u rekonstrukciji se koristi i najmoderniji softver kompanije PlanRadar, koji omogućava potpuno upravljanje izgradnjom na jednoj e-platformi, a pomaže da se osigura kvalitet, rokovi izgradnje i planirani bužet.

  Delta holding kupio je centar „Sava“ novembra 2020. godine po ceni od 17,5 miliona evra, uz uslov konkursa koji je novog vlasnika obavezao da uloži najmanje 50 miliona evra i da objekat ne menja namenu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Delta Holding

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE