Decenijama znali za azbest u puderu za bebe?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Decenijama znali za azbest u puderu za bebe?

  Američki farmaceutski gigant Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) decenijama je znao da prodaje pudera za bebe koji sadrži azbest, izveštava Rojters.

  Izveštaj je objavljen nakon što su protiv te korporacije podignute na hiljade tužbi u kojima se tvrdi da je njihov bejbi puder izazvao karcinom.

  Rojtersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svesna da njihov puder sadrži tragove azbesta.

  “bejbi puder J&J je siguran i bez azbesta. Rojtersov članak je jednostran i lažan. Jednostavno rečeno, Rojtersova priča je apsurdna teorija zavere”, objavili su advokati Džonson i Džonsona.

  “Znanstveni konsenzus je da talk na kojem je bejbi puder baziran ne izaziva rak, nezavisno od toga šta je u tom talku. To je istina čak i ako je, a nije, talk puder koji proizvodi Džonson i Džonson ikad sadržavao sićušne količine azbesta koje je nemoguće detektovati”, rekao je zastupnik korporacije Peter Biks za Rojters.

  Rojters je pregledao dokumente Johnsona & Johnsona koji su se pojavili na suđenjima, pri čemu su mnogi od njih odlukom suda bili skriveni od javnosti.

  Dokumenti su otkrili da su kompanijina interna testiranja od 1971. do ranih 2000-ih pokazala da su u sirovom talku i gotovom proizvodu (bejbi puderu na bazi talka) ponekad otkrivene male količine azbesta. Većina testiranja J&J nisu otkrila azbest u talku, a ona koja jesu nisu bila prijavljena regulatornim telima.

  Deonice Džonson i Džonson su nakon ovog otkrića potonule na berzi, u jednom trenutku čak i 10 posto.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE