Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Daničić, generalni direktor Strauss Adriatic: Očekivano poskupljenje kafe

  Poskupljenje sirove kafe prouzrokovaće veću cenu kafe u maloprodaji i u Srbiji, izjavio je Siniša Daničić, generalni direktor kompanije Strauss Adriatic. „Štraus Adriatik održava stabilnu cenu kafe od 2017. godine kada je i bilo poslednje poskupljenje naših proizvoda. Industrija kafe ima svoje specifičnosti koje je čine kompleksnom kada je reč o očuvanju stabilnosti. Trenutne cene sirove kafe su za oko 70 odsto veće nego početkom godine, a njena cena učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda“, kazao je Daničić.

  Kako je dodao, pored skoka cena sirove kafe, do danas su i akcize na kafu uvećane 8,5 odsto, što je specifičnost lokalnog tržišta.

  „Do sada smo cenovne oscilacije uspevali da apsorbujemo u korist naših potrošača i na račun sopstvene profitabilnosti, ali ovo povećanje cena sirove kafe je preveliko i nema sumnje da će se odraziti i na naše tržište. Pokušaćemo da amortizujemo trenutno kretanje i globalno poskupljenje na berzi, ali verujem da ćemo prve cenovne korekcije primeniti pre kraja trećeg kvartala 2021. godine“, rekao je Daničić.

  Istakao je da se još ne zna precizno koliko će to poskupljenje iznositi, ali će se kompanija potruditi da bude najmanje moguće, kako ne bi ugrozila ljubitelje kafe.

  „Skok cena sirove kafe na svetskom tržištu prevashodno je uslovljen globalnom COVID-19 pandemijom, ali i velikom sušom u Brazilu, najvećom u poslednjih 20 godina. Sa druge strane, Vijetnam je imao dosta dobru godinu, međutim tu smo se susreli sa velikim logističkim izazovima koji su se reflektovali na nedostatak i kašnjenje kontejnera i očekujemo da će se to intenzivno nastaviti i u drugoj polovini godine“, rekao je Daničić.

  Podsetio je da je početkom COVID-19 pandemije najveći planetarni problem predstavljalo zatvaranje granica, ali to se relativno brzo rešilo kada su uspostavljeni koridori za kamione. Izazovi su postojali i u zemljama porekla kafe zbog opterećenja transportnih luka i nemogućnosti predviđanja šta će se dalje dešavati.

  „Tokom prošle godine, kako je COVID-19 pandemija odmicala, logistika je postajala sve zahtevnija i danas smo svedoci da je brodsko-kontejnerski transport postao jedna od najvećih prepreka. Cene kontejnera i transporta su porasle od 12 do 15 puta u odnosu na period pre korone i u ovom trenutku nije poznato kada će se opet uspostaviti balans. Kako su i cene svih repromaterijala, poput kartona i folija, u konstantnom rastu, biće pravi podvig obezbediti ih pravovremeno“, rekao je Daničić.

  Po njegovim rečima COVID-19 pandemija nije uticala na rast konzumacije kafe, ali je dovela do ublaženja pada, koji je trend nekoliko poslednjih godina.

  „U prvoj polovini 2021. godine desio se neznatan pad, ali je on na ukupnom nivou zanemarljiv. Pretpostavlja se i da će ovogodišnja konzumacija na globalnom nivou nadmašiti ovogodišnju proizvodnju i to će se neminovno odraziti i na domaće tržište“, procenio je generalni direktor Štraus Adriatika.

  On je istakao da je ta kompanija, kao deo Strauss Coffee koja pripada Strauss Group, svesna odgovornosti koju ima u trgovini sirovom kafom na globalnoj sceni, a posebno u domenu očuvanja stabilnosti cena proizvoda.

  „U tome nam pomažu i načini kupovine kafe koji garantuju određene cene na izvesni period. Ipak, okolnosti su se toliko promenile i postale nepovoljne da je povećanje cene u maloprodaji u narednom periodu neminovno“, rekao je Daničić.

  Izvor: Beta

  Foto: Aleksandar Letić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE