Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danica Milovanović, WTCA: Širenje horizonta za trgovinu i investicije

  „Tokom protekle dve godine angažovanja za Asocijaciju svetskih trgovinskih centara (WTCA) iznova sam bila sve više impresionirana moći transformacije koju WTCA licenciranje donosi i njenim uticajem na globalnu trgovinu, poslovne inovacije i ekonomski rast”, ističe Danica Milovanović, lider poslovnog razvoja WTCA za Evropu.

  Kako kaže, to je bilo očigledno tokom poseta WTC lokacijama, gde je razgovarala sa lokalnim zakupcima, uglavnom malim i srednjim preduzećima iz različitih sektora.

  • Koja je ključna vrednost brenda Svetskog trgovinskog centra (WTC) u jačanju regionalne trgovine i privlačenju investicija na Zapadnom Balkanu?

  Bila sam svedok razvoja njihove konkurentnosti kroz pristup neistraženim tržištima, alternativnim dobavljačima, distributerima i partnerima širom sveta i rasta na međunarodnom planu uporedo sa matičnim Svetskim trgovinskim centrom (WTC) – zahvaljujući iznajmljivanju poslovnog prostora u WTC objektu.

  S obzirom na to da mi nismo franšizna organizacija, upoznala sam se sa različitim modelima i konceptima WTC poslovanja. Korisnici WTCA licence sa mnom su delili inspirativne priče o uspehu, naglašavajući da su uspevali da rekordnom brzinom razviju svoju osnovnu delatnost, bez obzira na to iz kog sektora dolaze, kao i da su ujedno ostvarivali pozitivan uticaj na rast lokalne zajednice. Opštinski i državni zvaničnici sa kojima sam se susretala u raznim prilikama potvrđivali su činjenicu da gradovi u kojima se razvije WTC često postaju najuticajnija čvorišta i tačke pristupa za globalnu trgovinu i mogućnosti za ulaganje.

  DANICA-MILOVANOVIC-PHOTOGRAPHER-APRIL-RENAE

  Otvoreni smo i transparentni, orijentisani na biznis, apolitični, multikulturalni, savremeni i uticajni u menjanju ekonomskog ambijenta određenog grada i regiona. Oslanjajući se na snagu najpouzdanijeg svetskog WTC brenda, WTCA može da doprinese konkurentnosti ekonomija Zapadnog Balkana kako u evropskom tako i u globalnom kontekstu na njihovom putu ka regionalnom ekonomskom prostoru, najdinamičnijoj regionalnoj inicijativi. Uverena sam u to da možemo da pomognemo ekonomskim akterima u Beogradu, Podgorici, Sarajevu, Tirani itd. i celom regionu Zapadnog Balkana da prošire međunarodni kredibilitet i poslovno poverenje, kao i da postanu otporniji na stalne promene na tržištu, kako bi mogli da savladaju dugoročne ekonomske izazove.

  • Na koji način WTCA planira da proširi svoje prisustvo u Evropi i na Zapadnom Balkanu narednih godina i na koju vrstu institucija i kompanija se to najviše odnosi?

  Svaka kompanija ili institucija koja teži da se razvija na međunarodnom planu može da ima koristi od prestižnog WTC brenda. Dok privatne investitore pokreće ne samo mogući uspeh u finansijskom smislu već i kreiranje neke vrste zaveštanja za lokalnu zajednicu, javne institucije prepoznaju WTC koncept kao provereno sredstvo za jačanje ekonomskog rasta i povećanje zaposlenosti.

  Strateška dokumenta WTCA jasno ističu da su najangažovanije članice najveća vrednost naše organizacije. Pored komponente nekretnina, one pružaju i čitav niz trgovinskih usluga (tj. procene tržišta, programe ulaska na tržište, obuke na tekuće teme, kao što je održivost, različite skupove u oblasti trgovine uz ciljano B2B povezivanje itd.) i promovišu naš brend širom sveta. Sve to čini moj rad, u pokretu širom Evrope i Zapadnog Balkana, lakšim i znatno produktivnijim.

  Radi jačanja naše vidljivosti i dosega, sarađujemo i sa istaknutim međunarodnim organizacijama. Sredinom maja ću prisustvovati sastanku Komercijalnog foruma Međunarodnog saveta aerodroma (ACI) za Evropu, u Insbruku, gde ću predstaviti primere naše najbolje prakse na evropskim aerodromima, a u oktobru ću se sastati sa najvećim akterima u sektoru nekretnina na sajmu EXPO REAL, u Minhenu, kako bismo, između ostalog, razgovarali o prednostima članstva u našoj organizaciji u pogledu korišćenja WTC brenda kao načina da se smanji faza neiskorišćenosti nepopunjenih poslovnih zgrada.

  Iako izgledi za evropsku ekonomiju u 2024. godini ostavljaju prostora tek za oprezni optimizam, dobijamo prijave za članstvo od Nemačke i Španije do Bosne i Hercegovine i Crne Gore – kako iz privatnog i javnog sektora tako i iz javno-privatnih partnerstava. To potvrđuje da je pravi trenutak da ekonomije Zapadnog Balkana sarađuju sa WTCA na promovisanju svog ekonomskog potencijala i dostignuća u poboljšanju investicione i poslovne klime u protekle dve decenije. Bez obzira na izazove koji ostaju prisutni u narednim godinama, članstvo u WTCA može da pomogne da se prošire njihovi trgovinski putevi i horizonti za direktne strane investicije.

  OTVORENI SMO I TRANSPARENTNI, ORIJENTISANI NA BIZNIS, APOLITIČNI I UTICAJNI U MENJANJU EKONOMSKOG AMBIJENTA

  • Kakva su očekivanja Asocijacije svetskih trgovinskih centara za 2024. godinu u pogledu rasta broja članica i unapređenja poslovnih prilika za njih?

  WTCA zajednica svake godine sa ponosom dočekuje nove članice iz celog sveta. U svojoj 55-godišnjoj istoriji ona se, zaista, potvrdila kao mreža uzajamne podrške sa rastućom perspektivom čak i u najizazovnijim vremenima. U prvom kvartalu 2024. godine uočili smo pojačano interesovanje za članstvo u Indiji, Brazilu i širom evropskog kontinenta, posebno u zemljama Zapadnog Balkana.

  U ulozi liderke poslovnog razvoja WTCA za Evropu, preuzela sam odgovornost za „otvaranje vrata” u 50 evropskih zemalja i teritorija da bi se naše članice povezale i upravljale novim tržištima u okruženju od poverenja. Kontinuirano identifikujem lokalne razvojne projekte čiji su ciljevi usklađeni sa našom globalnom misijom podsticanja međunarodnih poslovnih veza i trgovine. Jedan od veoma bitnih aspekata jeste da projekat koji nosi WTC brend ima punu podršku lokalne vlade i poslovne zajednice, kao i da može da doprinese prosperitetu lokalne zajednice.

  Kako bih ilustrovala na koji način mi u WTCA inspirišemo rast i osnažujemo poslovanje, pomenula bih da smo na marginama ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma u Davosu spojili našu najnoviju članicu iz Indije sa više licenci (licence za WTC Šamšabad, Visakhapatnam, Hosur i Genomska dolina) sa WTC Luganom, našom dugogodišnjom članicom iz Švajcarske, kako bi se istražile mogućnosti udruženog delovanja. U aprilu smo učestvovali na godišnjoj konferenciji Delfi ekonomskog foruma i iskoristili ovu izuzetnu međunarodnu platformu za umrežavanje da sa gradonačelnikom Atine razgovaramo o tome kako možemo da udružimo snage i podstaknemo pokretanje novog poslovnog WTC projekta u glavnom gradu Grčke, tržišta na kojem još nismo prisutni. Jedinstvene vrednosti WTCA promovisaćemo i na našim ovogodišnjim vodećim regionalnim i globalnim skupovima.

  • Evropska WTCA zajednica se priprema za prvi Dan otvorenih vrata za investitore, 10. juna, u nemačkom gradu Drezdenu. Da li će to biti prilika za uspostavljanje novih veza sa nemačkim kompanijama i koje su glavne teme i koji su ciljevi tog skupa??

  Bilo da ste predstavnik nekog grada, investitor u nekretnine ili poslovni lider, premijerni WTCA Dan otvorenih vrata za investitore, pod sloganom „Otključajte WTC potencijal”, pod okriljem WTC Drezden, predstaviće dragocenu perspektivu budućnosti globalne trgovine i brojnih prednosti koje pruža WTCA licenca. Učesnici Dana investitora steći će korisne uvide u bogatu istoriju i globalni doseg WTCA poslovne mreže i suvisla saznanja od niza izlaganja WTC stručnjaka. Eksperti će ukazati na to kako WTCA licenca uvodi pravu revoluciju na evropsko tržište nekretnina i obične zgrade pretvara u dinamične međunarodne poslovne centre koji privlače globalne kompanije, ostvaruju veću stopu iznajmljivanja i podstiču tokove inovacija i ulaganja. S druge strane, preko 50 evropskih WTCA delegata iz različitih sektora – od Dablina i Roterdama do Lisabona i Jerevana – sa nestrpljenjem iščekuju da ostvare nove poslovne veze sa poslovnom zajednicom Saksonije i podele svoja iskustva sa širom grupom potencijalnih investitora u svetske trgovinske centre.

  Sa moje profesionalne tačke gledišta, pravi posao počinje nakon Dana za investitore, kada slede radne posete širom Nemačke, čiji cilj je da se donosiocima odluka iz javnog i privatnog sektora pruži podrška i predstave načini na koje WTCA licenca može da realizuje pun potencijal njihovih razvojnih projekata. U vremenima brojnih strukturnih izazova sa kojima se ekonomije Evrope suočavaju – prilika za sticanje i osvajanje konkurentske prednosti u atmosferi poverenja koju WTCA pruža postaje značajnija nego ikada. 

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: April Renae

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE