Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Najbolju ponudu za KMBN dala AIK banka Miodraga Kostića

  Najvišu obavezujuću ponudu za Komercijalnu banku dala je domaća AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, koja je ponudila oko 395 miliona evra, piše list Danas pozivajući se na nezvanične izvore.

  U tu sumu bi navodno trebalo uračunati i dividendu za ovu godinu (dobit banke u prva tri tromesečja je oko 60 miliona evra), kao i deo dobiti iz ranijih godina od oko 30 miliona evra koji je odlukama skupštine akcionara raspodeljen vlasnicima akcija i zaposlenima, a koji još nije isplaćen.

  „Ova cena za državnih 83,23 odsto akcija vrednuje celu banku na 471 milion evra – jedva nešto više nego što je trenutna cena na berzi“, navodi Danas.

  Naime, po toj ceni od 28 evra po akciji, koja je tek malo preko jučerašnje berzanske cene od 26,3 evra, vrednost banke je na nivou od 80 odsto knjigovodstvene cene.

  Zanimljivo je, kako ističe list, da je to znatno niže od neobavezujućih ponuda koje su kandidati podneli u septembru.

  Tada je prema informacijama Danasa najvišu ponudu podnela NLB banka od 450 miliona, AIK je ponudila 430 miliona evra, a Rajfajzen banka 390 miliona.

  Tokom ove godine država je otkupila jedan veliki deo akcija Komercijalne banke od institucionalnih fondova koji su ušli u vlasništvo od 2006. do 2009. godine kroz dokapitalizaciju. Tada je država fondovima EBRD-a, IFC-a (deo grupe Svetske banke), nemačkom DEG-u i švedskom Svedfundu dala tzv. put opciju, odnosno obavezala se da će otkupiti njihove akcije ako do određenog roka ne privatizuje Komercijalnu banku.

  Narednih dana Ministarstvo finansija će ocenjivati ponude pa ostaje da se vidi da li će Komercijalna sa preko 10 odsto tržišta, aktivom od 3,6 milijardi evra i štednjom građana od skoro 1,8 milijardi evra naći novog vlasnika ili će ostati najveća državna banka.

   

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE