Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jednu DECENIJU blagajnica banke skidala novac sa računa klijenata i uzimala ga za sebe

  Ni banka, ni klijenti gotovo deceniju nisu otkrili da jedna službenica skida novac sa računa i uzima za sebe.

  Čim bi skinula novac sa nečijeg računa i uzela ga za sebe, sa računa nekog drugog klijenta bi skidala isti iznos i uplaćivala ga na onaj s kojeg je prethodno skinula sredstva, piše Politika.

  Iznos novca koji je V. D. skidala sa računa klijenata bio je različit. Nekada bi to bilo 1.000 evra, 4.340 evra, 9.130 evra… Najviši iznos koji je skinula sa računa jednog klijenta bio je 23.830 evra, a oštetila je ukupno desetak klijenata.

  Blagajnica Vojvođanske banke je na saslušanju kazala da je novac sa računa uzimala kako bi poboljšala finansijsku situaciju porodice. Objasnila je da ima troje dece koja su studirala, da je suprug zatvorio privatnu firmu koja je do tada dobro radila, kao i da je imala kredit koji je vraćala. Rekla je da nije sav novac koji se navodi u kivičnoj prijavi skidala odjednom, nego deo po deo. Koliko je novca tačno skinula, nije znala da kaže.

  Interesantno je i da je optužena novac skidala uglavnom sa računa rodbine i prijatelja, ali i da njen suprug i njihovo troje dece nisu znali ništa o ovome.

  Nezakonite radnje blagajnice otkrivene su sasvim slučajno – jedan od klijenata sa čijeg je računa skinut novac primetio je to dok je ova radnica banke bila na godišnjem odmoru, odnosno kada ona nije bila u prilici da “dopuni” njegov račun.

  Kako se ovaj klijent požalio banci da mu na računu nedostaje deo novca, zaposleni u Odeljenju za kontrolu mreža Vojvođanske banke počeli su da istražuju.

  Postupak protiv blagajnice pokrenulo je Odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, tereteći je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

  Posle dvodnevnog policijskog zadržavanja, na saslušanju u tužilaštvu pre tri dana, blagajnica je priznala da su navodi naredbe o sprovođenju istrage protiv nje tačni. Prihvatila je predlog postupajućeg tužioca da zaključe sporazum o priznanju po kojem bi joj bilo izrečeno dve godine zatvora, najmanja kazna koju zakon predviđa za ovo krivično delo. Osumnjičena je sporazumom obavezana i da novac koji je uzela vrati banci u periodu od godinu dana.

  Banka je, nezvanično saznaje Politika, po otkrivanju nezakonitih radnji obeštetila svoje klijente, a osumnjičena je vratila 23.930 evra.

  Vojvođanska: Svi oštećeni klijenti odmah obeštećeni

  Vojvođanska banka je povodom ovog slučaja saopštila da je primenom savremenih kontrolnih mera otkrila da u jednoj filijali u Vršcu nisu poštovane interne procedure.

  “S tim u vezi, banka je podnela krivičnu prijavu i suspendovala zaposlenu V.D. sve do okončanja istražnih radnji i utvrđivanja odgovornosti.  Nakon završetka istrage koja je rezultirala utvrđivanjem njene odgovornosti, banka je pokrenula proces za raskid radnog odnosa”, navodi se u saopštenju.

  Kako se dodaje, banka je takođe identifikovala 10 oštećenih klijenata i sve ih je momentalno obeštetila.

  Na osnovu striktnog monitoringa banke utvrđeno je da je u pitanju izolovan slučaj. “Ističemo da je i pored toga Vojvođanska banka uložila ozbiljne napore da dodatno ojača kontrolu svih internih procedura”.

  Banka će nastaviti strogu kontrolu svih transakcija i postupanja po internoj regulativi. Bezbednost svih transakcija u banci i svih klijenata su naš apsolutni prioritet, navodi se u saopštenju Vojvođanske banke.

  Izvor: BIZLife/Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE