DANAS: Gubicima Srbijagasa se pomažu pojedina državna preduzeća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DANAS: Gubicima Srbijagasa se pomažu pojedina državna preduzeća

  Podaci do kojih je došao Fiskalni savet pokazuju da pojedina preduzeća i dalje ne plaćaju Srbijagasu isporučeni gas, pa će ukupna nenaplaćena potraživanja tog preduzeća u ovoj godini verovatno dostići više od pet milijardi dinara, piše Danas.

  Činjenice da će priliv Srbijagasa u 2017. godini biti manji za 40 miliona evra ukazuje da se na taj način faktički subvencioniše rad određenih državnih preduzeća umesto da se ta sredstva usmere na investicije neophodne za funkcionisanje Srbijagasa, konstatuju u Fiskalnom savetu, a piše Danas.

  Samo za osam meseci u 2017. godini državna preduzeća ostala su dužna Srbijagasu 2,6 milijardi dinara za isporučeni gas. U Fiskalnom savetu ističu da se na taj način nastavlja praksa da se loše poslovanje državnih preduzeća omogućava zahvaljujući neplaćanju obaveza.

  To je u prošlosti bio osnovni razlog za loše poslovanje Srbijagasa i velike gubitke tog preduzeća. Zatim i plaćanje njegovih kredita budžetskim sredstvima. Najveći problem u ovoj godini za poslovanje tog preduzeća predstavlja novonastali dug Azotare od 2.3 milijarde dinara i MSK Kikinda u iznosu od milijardu dinara.

  Jedan od najvećih dužnika za gas je Srpska fabrika stakla u Paraćinu sa 2,7 milijardi uz dodatnih 580 miliona dinara duga za struju. U tekstu koji objavljuje Danas posebno se pominje preduzeće Novi sad gas koje je najveći dužnik Srbijagasu. Ovo preduzeće nema značajnijih problema da naplati gas od krajnjih korisnika, preduzeće se bavi distribucijom gasa, sa ukupnim dugom od 10,7 milijardi a samo u ovoj godini duguje Srbijagasu 600 milona za isporučeni gas. To preduzeće imalo je dobit u poslovanju između 33 i 110 miliona dinara 2013., 2015. i prošle godine. Kao zanimljivost Danas navodi da je račun Novi sad gasa bio blokiran od februara 2014. do februara 2015. godine. Blokada je iznosila 1,7 milijardi danara ali je preduzeće za to vreme normalno funkcionisalo i davalo donacije (primera radi udruženju Ognjena Marija Livanjska koja okuplja “Srbe iz Livanjskog polja i njihove potomke i poštovace”)

  Izvor: Danas

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE