Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dan za JAČANJE porodice: Poverenica traži NERADNU nedelju

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Ministarstvu trgovine inicijativu za dopunu Zakona o trgovini da bi se moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

  „Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza“, ukazala je Janković.

  Svoju inicijativu je objasnila time što je najveći broj zaposlenih koji rade nedeljom u sektoru trgovine, gde je ukupno 200.000 zaposlenih, od čega su više od 70 odsto žene.

  Pošto gotovo sve trgovine rade nedeljom, a zaposleni slobodan dan najčešće dobijaju tokom nedelje, to stvara teškoće i s čuvanjem dece jer vrtići ne rade vikendom.

  To se mora imati u vidu i zato jer u Srbiji već decenijama demografska situacija nepovoljna, ukazala je ona.

  Zakonom o radu je, kao izuzetak od pravila da se nedeljni odmor koristi nedeljom, predviđeno da poslodavac može odrediti drugi dan za to samo ako to zahtevaju priroda posla i organizacija rada.

  Konvencijom Međunarodne organizacije rada propisano je da se razdoblje nedeljnog odmora mora, kad god je to moguće, podudarati s danom u nedelji koji je po tradiciji ili običajima zemlje dan odmora.

  Inicijativa poverenice je došla na zahtev Samostalnog sindikata trgovine Srbije, uz podršku Saveza samostalnih sindikata Srbije, da se zabrani rad u trgovini nedeljom i državnim praznicima.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar Milanovic

   Svi smo za SLOBODNU RADNU NEDELJU ZA RADNIKE U TRGOVINI. Predugo traje prica mo tome. Sindikati slabo rade na tome... Konacno treba predlog da udje u skupstinsku proceduru, ili da idemo na referendum iili na proteste do ispunjenja. Aleksandar Milanovic Prokuplje

  • Bojan K

   Samo priča i priča, kao i većina stvari u ovoj državi. Pomerimo se sa mesta već jednom i uradimo to!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE