Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dačić: Budžet za 2022. odraz REALNE EKONOMSKE moći

  Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je republički budžet za narednu godinu „najbolje ogledalo naše stabilne ekonomske slike, a pre svega naših velikih razvojnih ambicija u godini pred nama“.

  „Budžet je odraz naših realnih ekonomskih moći. On je projektovan na rastu od 4,5 odsto, što je nastavak očekivanog ovogodišnjeg rasta od sedam odsto.“

  To jasno govori da je naša ekonomija zdrava i da ima razloga da se poboljša materijalni položaj građana i da se ulaže u najveće projekte, rekao je Dačić u uvodnom delu javnog slušanja na kome je predstavljen budžet za 2022. i završni račun za prošlu godinu.

  Dodao je da se budžet za 2022. našao pred poslanicima na vreme, ocenivši da je sadržajno sveobuhvatan i jasan, jer detaljno predstavlja finansijsku i razvojnu politiku Srbije za narednu godinu.

  „Nisam čuo nijednu krupnu zamerku na sadržaj budžeta, pa čak ni od onih koji će u svemu da pronađu manu“, rekao je Dačić.

  Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, govoreći o planiranom budžetu za narednu godinu, istakao je da se on temelji na izdavanje za kapitalne investicije i za rast životnog standarda građana.

  Ukazao je da je u budžetu za 2022. godinu predviđen rast BDP od 4,5 odsto, ističući da ova godina predstavlja odličan temelj za planiranje budžeta za narednu godinu, jer se očekuje privredni rast veći od sedam odsto.

  Dodao je da je javni dug na nivou centralne države projektovan na 55,5 odsto BDP, dok će ova godina biti završena sa javnim dugom od 58,2 odsto BDP na nivou opšte države, odnosno 57,3 odsto na centralnom nivou.

  „Planirani deficit u budžetu za nerednu godinu je tri odsto BDP, odnosno 200,2 milijarde dinara“, rekao je Stevanović.

  Prema njegovim rečima, planirano je da ukupni budžetski prihodi i primanja iznose 1.516,8 milijardi dinara, „a uvećani su za samo 1,9 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet, i pored predviđene stope rasta od 4,5 odsto“.

  Stevanović je dodao da su planirani poreski prihodi od 1.317,9 milijardi dinara ili 86,9 odsto ukupnih prihoda, dok će neporeski prihodi iznositi 175,7 milijardi dinara ili 11,6 odsto, što je niže za 8,3 odsto nego ove godine.

  Istovremeno, donacije su planirane u iznosu od 23,4 milijarde dinara i činiće 1,5 odsto prihoda planiranih budžetom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE