Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS, devizne rezerve

  Da „sačuva“ kurs, NBS od početka godine prodala skoro milijardu evra

  Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da su bruto devizne rezerve na kraju februara ove godine iznosile 15,5 milijardi evra i da su bile za 549,3 miliona evra manje nego na kraju prethodnog meseca.

  Neto devizne reserve, umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju februara iznosile su 12,9 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

  Kako se podseća, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

  Precizirano je da su na smanjenje bruto deviznih rezervi NBS uticale aktivnosti centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu u cilju očuvanja stabilnosti na tom tržištu (530 miliona evra), zatim neto razduženje države (107,7 miliona) po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 89,3 miliona evra).

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio 573,7 miliona evra i bio je za 42,6 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,1 milijarda evra, objavila je NBS.

  U februaru, kao i od početka godine, dinar je blago nominalno oslabio u odnosu na evro (za 0,1 odsto).

  Povećana tražnja za devizama rezultat je nastavka intenzivnije kupovine deviza od strane uvoznika energenata, prisutne od oktobra 2021. kao i pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize u Ukrajini.

  U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 605 miliona, a od početka godine je neto prodala 945 miliona evra.

  U sistemu dovoljno dinara i deviza

  Narodna banka je saopštila da finansijska stabilnost zemlje nije ni na koji način ugrožena i da ima dovoljno deviza u menjačnicama, te da ne treba stvarati paniku.

  „Cilj priča o nestašici deviza i efektivnog stranog novca je da se podstakne nestabilnost u domaćem finansijskom sistemu“, navela je NBS, povodom pisanja pojedinih medija da u menjačnicama nema deviza.

  Dodaje se da NBS ukazuje da stabilnost ni na koji način nije, niti će biti ugrožena. Novca i u dinarima i u devizama i na računima i u gotovini, kako je navedeno, ima dovoljno u sistemu.

  „NBS apeluje da nema potrebe za čuvanjem novca kod kuće umesto u bankama.“ Dodaje da je novac najsigurnije čuvati u bankama gde je osiguran, a ne i u kućama, te da građani ne treba neracionalnim ponašanjem da sami sebi prave štetu.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE