Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li volite kineski film?

  Kina je, bez dileme, pokazala svoju ljubav prema kinematografiji sa ovih prostora, pre svega partizanskim filmovima i Bati Živojinoviću. Evo prilike da joj se, barem delimično, odužimo. Izložba „112 godina kineskog filma“ trajaće od 25 septembra do 8. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci (ne onoj u Kosovskoj ulici, već u novom zdanju u Uzun Mirkovoj) . Izložba je obišla svet i izazvala veliko interesovanje, a posle Rusije Belorusije, Švajcarske, SAD sada stiže i u Beograd.

   Autorka postavke Vang Huhgue podelila ju je u dve celine. Posetioci će u prvom delu izložbe moći da se upoznaju sa istorijom kineske kinematografije. Ipak, neizbežan je i omaž partizanskom filmu sa prostora bivše Jugoslavije, pa će druga celina postavke biti posvećena upravo njemu.

  Ipak, prvi kineski film snimljen je mnogo pre ostvarenja „Valter Brani Sarajevo“ (1972), kojim je čuveni Bata Živojinović stekao popularnost ogromnih razmera u toj drevnoj carevini obuzetoj komunizmom. Prvi film Kinezi samostalno snimaju još 1905. godine „Bitka na Dingjunšanu“, a eru zvučnog filma počinju 1930. Kroz prošlost kineske kinematografije posetioce će voditi plakati (dvojezični kinesko-srpski). Publika će moći i da sazna više o tradicionalnoj izradi tih plakata čija je osnova od svile. U vitrinama će biti izložene i figure, takođe od svile, kao i skulpture od gline. Tim eksponatima publici će biti predstavljena „igra senki“ – drevna veština još iz doba dinastije Han, scena iz prvog kineskog filma „Bitka na Dingjunšanu“, kao i nastanak kineske himne „Marš dobrovoljaca“.

  Od samih početka, preko modernizacije i reformi koje je Kina započela 1979, do danas – sve o kineskom filmu  na jednom mestu čeka vas u Jugoslaovenskoj kinoteci.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE