Da li TRUDNICE i dojilje treba da se VAKCINIŠU protiv korone? Evo šta kaže dr Kon

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li TRUDNICE i dojilje treba da se VAKCINIŠU protiv korone? Evo šta kaže dr Kon

  Opadanje broja novozaraženih je svakako dobra vest, ali treba imati u vidu da su bili praznici, i da se ljudi nisu testirali, tako da je najbolje da sačekamo da prođu praznici i sagledamo pravu situaciju, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

  „Ne mislim da će praznici imati nekakvog uticaja na dalji tok pandemije u Srbiji. Treba da budemo ponosni na sebe, prvenstveno na Beograd, gde je trenutno vakcinisano 43 odsto punoletnog stanovništva“, rekao je Kon za TV Prva.

  Kako je naglasio, ovo je dobitni trenutak za našu zemlju, jer bi sad bilo najpovoljnije da se što više vakcinišemo.

  „Aktivnost virusa pada, čak i u u velikim gradovima, ali sada treba da se vakcinišu najmlađi, jer oni najviše prenose virus, dakle oni između 40-60 godina, ali i oni ispod“, rekao je Kon.

  Dojilje, trudnice i vakcinacija

  Kon se osvrnuo i na vakcinaciju trudnica i dojilja, i rekao je da je još rano pričati rezultatima, jer takvih slučajeva praktično da nema. On je dodao i da se tek sada pojavljuju prva istraživanja, kao i da su strukovna udruženja su jasno dala preporuke za vakcinaciju.

  (AP Photo/Emrah Gurel)

  Kada se pojavi nova vakcina, normalno je da ne možete da kažete da je za trudnice ili za dojilje jer tako nešto nije ispitivano, to tek dolazi kasnije na dnevni red. Mi za sada još uvek u našim vakcinama u sažetku karakteristika piše da nema dovoljno podataka za trudnice i dojilje. Međutim, sa druge strane, činjenica je da nežive vakcine, kao što su ove ne mogu da štete plodu“, kaže Kon.

  „Ovo dugo traje, sigurno je bilo inficiranih trudnica, međutim, procena je da vakcina trudnicama i dojiljama veoma koristi. Prvi podaci su izvanredni, i tek se sada objavljuju. Zabrinute trudnice treba da znaju da vakcina štiti i njih, ali i njihove bebe, jer se preko placente stvaraju antitela koja kod njihove bebe stvaraju zaštitu do 6 meseci“, objasnio je Kon.

  O mogućnosti prenosa virusa na dete, Kon je rekao da je to velika retkost.

  „Retko je da se virus prenese sa majke na dete, ali je bilo ipak slučajeva, koji su mali“, istakao je Kon i dodao da je stav da zaražene dojilje i te kako treba da doje svoje zdravo dete, jer se preko mleka stvaraju antitela koja daju dugotrajniju zaštitu, ali da sve vreme dok je u kontaktu sa bebom treba da nosi masku.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE