Da li nas čeka DRASTIČAN SKOK cena nafte zbog ukrajinske krize?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li nas čeka DRASTIČAN SKOK cena nafte zbog ukrajinske krize?

  Cene nafte i gasa rastu zbog straha da će ukrajinsko-ruska kriza poremetiti snabdevanje širom sveta.

  Cena nafte tipa Brent, međunarodnog standarda, u utorak je dostigla sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara (73 funti) po barelu.

  Rusija je naredila ulazak svojim trupama u dva regiona na istoku Ukrajine pod kontrolom pobunjenika. Nakon što ih je priznala kao nezavisne države.

  Ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Velika Britanija i nekoliko zapadnih saveznika zapretili su sankcijama Rusiji, koja je drugi najveći izvoznik nafte posle Saudijske Arabije. Rusija je takođe najveći svetski proizvođač prirodnog gasa.

  Rusija je saopštila da će njene trupe učestvovati u „održavanju mira“ u samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnim republikama. SAD su rekle da je nazivanje mirovnicima „besmislica“ i da Rusija stvara izgovor za rat, piše BBC.

  Kriza Ukrajine i Rusije mogla bi da ima “značajne implikacije” na cene nafte, koje su skočile za više od 10 odsto od početka meseca, rekla je Su Trin iz Manulife Investment Management.

  Sankcije koje primoravaju Rusiju da isporučuje manje sirove nafte ili prirodnog gasa imale bi “važan uticaj na globalnu ekonomiju”, dodala je ona.

  Naftna platforma, ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Naftna platforma, ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Maike Currie, investicioni direktor kompanije Fideliti International, rekla je da bi nafta mogla da pređe 100 dolara po barelu zbog ukrajinske krize, hladne zime u SAD i nedostatka investicija u snabdevanje naftom i gasom širom sveta.

  „Rusija čini jedan od svakih 10 barela nafte potrošenih na globalnom nivou, tako da je glavni igrač kada je u pitanju cena nafte, i naravno, to će zaista naštetiti potrošačima na benzinskim pumpama“, rekla je ona.

  Već nekoliko godina postoje sankcije SAD i EU Rusiji, što je imalo „masivan uticaj“ na rusku ekonomiju. Sankcije će verovatno biti „produbljene“, rekla je Currie. Uključujući sankcije finansijskim institucijama i tehnologiji kao što su čipovi i pojedincima.

  Većina nafte i gasa koje Ujedinjeno Kraljevstvo uvozi ne dolazi iz Rusije. Ali ako ruske isporuke budu sužene, veleprodajne cene će verovatno porasti širom sveta. To bi moglo da podstakne već visoke stope inflacije u Velikoj Britaniji i drugde, kažu ekonomisti.

  Rafinerija, ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Rafinerija, ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Investitori zabrinuti

  Pad cena akcija širom sveta sugeriše da su investitori zabrinuti zbog razvoja događaja. Oni dolazi pošto se globalna ekonomija još uvek oporavlja od uticaja pandemije koronavirusa.

  Mogući rat je briga investitora, rekao je Song Seng Vun, ekonomista u CIMB privatnom bankarstvu. Ostavljajući tržišta u “dubokom crvenom”.

  „Postoje strahovi da će troškovi transporta i otpreme, koji su već na povišenim nivoima, porasti više zbog poremećaja ponude i potražnje“, rekao je on za BBC.

  Russ Mould, investicioni direktor u AJ Bell-u, rekao je da je došlo do “još jedne velike rasprodaje na globalnim tržištima”. On je dodao da su investitori „dampingovali proizvođače robe. Posebno one koji su izloženi Rusiji ili Ukrajini – kao i tehnološke i turističke akcije“.

  Naftna platforma, ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Naftna platforma, ukrajinska kriza, skok cena nafte

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE