Crnogorski model: Usled zabrane rada prodavnica nedeljom, Mostarci se snašli

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnogorski model: Usled zabrane rada prodavnica nedeljom, Mostarci se snašli

  Od sredine aprila, Mostar je postao prvi veći grad u Bosni i Hercegovini u kojem je trgovinama zabranjen rad nedeljom.

  Prodavnice s hranom, higijenskim potrepštinama i odećom su zatvorene, ali zato benzinske pumpe nedeljom rade punom parom, baš kao i u susednoj Crnoj Gori.

  Prethodne nedelje su se ispred gotovo svake benzinske pumpe mogle videti velike gužve. Mostarci u tim objektima kupuju sve – hleb, mleko, toalet papir, šampone i ostale potrepštine iako su cene na pumpama nešto više nego u marketima.

  Pumpa

   

   

  Rafovi su prepuni i može se pronaći gotovo sve od hrane, pića i higijene, piše Klix.ba.

  Velike gužve su dovele do toga da u smenama radi po četiri i više radnika kako bi stigli da usluže sve kupce.

  Čini se kako će građanima biti potrebno još vremena da se naviknu na to da prodavnice ne rade nedeljom te da se obezbede potrebnim namirnicama radnim danima, zaključuje ovaj portal.

  Kazne za one koji ne poštuju neradnu nedelju

  Mostar je polovinom aprila službeno postao prvi od većih gradova u BiH gde je trgovinama zabranjen rad nedeljom, a oni koji se ne budu pridržavali te odredbe ili prema posebnoj odluci Grada Mostara imali odobrenje za rad, biće kažnjavani za prekršaje i do 3.000 KM (1.530 evra).Inače je ova odluka samim donošenjem izazvala različite reakcije građana.

  Pumpa

  Jedni su je smatrali apsolutno opravdanom navodeći kako u trgovinama radi najveći broj žena koje nemaju mogućnost sa svojim porodicama da provedu vikend.

  Drugi su stava da u Mostaru treba raditi sve jer je turistički grad i da se prava radnika regulišu na drugi način, tako da imaju slobodne dane, a onima koji žele raditi vikende osigura dupla smena po uzoru na zapad.

  Mostar BL

  Iako je zabrana rada nedeljom stupila na snagu ipak, postoje izuzeci, jer je odlukom Grada Mostara definisano da trgovine mogu da rade nedeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obavezni neki drugi dan u nedelji svoj objekat da zatvore.

  Tu mogućnost iskoristio je shopping centar “Plaza” na Bišću Polju, tako da radi nedeljom a u ponedjeljak je potpuno zatvoren.

  Izvor: Klix.ba

  Foto: BL/Promo NIS, Gazprom

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE