Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora za direktni platni promet sa Srbijom

  Ministarstvo finansija Crne Gore pokrenulo je pitanje direktnog platnog prometa između sa Srbijom i zahtev za rešavanje tog dugogodišnjeg problema uputilo centralnoj banci te države.

  Prema rečima ministra finansija Aleksandra Damjanovića, uskoro se očekuju predlozi o modelu kojim bi se prevazišla dugogodišnja biznis barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi, piše poslovni portal Bankar.me.

  Iz tog ministarstva podsećaju da su se vlade dve države, prilikom nedavne posete crnogorske delegacije Beogradu, saglasili kako se direktni platni promet mora što pre regulisati.

  „Verujem da ćemo u najkraćem mogućem roku rešiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Videćemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa koji postoji, ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU.“

  nbs

  Narodna banka Srbije, menjačnice, tavorene

  Komunikacija dve centralne banke je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rešavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dve države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra profitiraju, naglasio je Damjanović.

  Skupštini Crne Gore je dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i rasprava o njemu kao i rešenje ovog pitanja očekuje se u najskorijem roku.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE