CRBC ostao bez povrata akcize u Crnoj Gori

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CRBC ostao bez povrata akcize u Crnoj Gori

  Kompanija Čajna roud end bridž korporejšn (CRBC), koja je glavni izvođač radova na deonici auto-puta Podgorica–Kolašin, izgubila je spor pred Upravnim sudom Crne Gore kojim je tražila povraćaj uplaćenog novca za akcize u iznosu od 79.430,04 evra.

  Kompanija je podnela tužbu na rešenje Poreske uprave koja je odbila da im isplati ovaj iznos plaćenih akciza, jer zahtev za povraćaj nije predat u predviđenom roku. Kompanija tvrdi da za njih ne važi rok iz Zakona o akcizama, već ugovor sa Vladom.

  Kako je navedeno u presudi, kineska kompanija ima pravo da, prema Zakonu o auto-putu i ugovoru sa Vladom o projektovanju i izgradnji deonice Smokovac–Mateševo, dobija povraćaj dela uplaćenih akciza na gorivo koje je potrošeno prilikom izgradnje auto-puta.

  Sudsko veće, međutim, navodi da u ugovoru, Zakonu o auto-putu i podzakonskim aktima Vlade u vezi sa ovim poslom, nije definisano u kojem roku izvođač CRBC može tražiti pravo na povraćaj uplaćene akcize, te se zbog toga mora primenjivati rok iz Zakona o akcizama.

  U presudi je navedeno da je tužilac zahtev za povraćaj dela plaćene akcize podneo nakon isteka propisanog roka.

  Kineskoj kompaniji je do sada vraćeno ili je oslobođen plaćanja raznih dažbina u iznosu preko sto miliona evra. Sud je presudio i da svaka strana snosi svoje sudske troškove.

  [preporucene_vesti ids=”325942″]

  Izvor: Vijesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE