Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Covid-19, bolnica

  Covid-19 jenjava, ali je veliki broj respiratornih infekcija: Otvaraju posebne ambulante

  Državni sektretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski izjavio je da epidemija Covid-19 jenjava tako da će ubuduće u Beogradu biti dežurne dve kovid ambulante, u Domu zdravlja Zemun i Domu zdravlja Palilula.

  Budući da je povećan broj građana koji se javljaju sa simptomima respiratornih infekcija svi ostali domovi zdravlja u prestonici će imati posebne ambulante gde će se svi koji imaju temperaturu ili neke druge simptome respiratorne infekcije javiti.

  Kako je kazao, tamo će da budu pregledani, ako treba biće urađene potrebne analize. Ukoliko se posumnja na kovid radiće se brzi antigenski test čime će se utvrditi da li imaju ili ne Covid-19, dodao je Stefovski.

  Ministarstvo zdravlja na dnevnom nivou prati situaciju, kako u Beogradu tako i u celoj zemlji, i razmatra se situacija da li ima povećanja respiratornih ili kovid infekcija. U skladu sa tim u narednom periodu ministarstvo će doneti odluku kako će raditi domovi zdravlja u unutrašnjosti.

  Preme rečima Stefovskog, u dežurne kovid ambulante odlazimo ako je neko od ukućana zaražen, a mi dobijemo simtome i smatramo da smo se zarazili.

  Kovid ambulanta (Beta)

  „Ukoliko se potvrdi u domu zdravlja da imamo Covid-19, dobili smo terapiju, a ne osećamo se bolje, onda odlazimo u kovid ambulantu gde će pacijenti biti dalje zbrinuti“, objasnio je doktor Stefovski za RTS.

  Podsetio je da je u zdrastvenim ustanovama i dalje nošenje maski obavezno, pa je prenošenje kapljičnih infekcija smanjeno na najmanju moguću meru.

  Ako poredimo prošli period i ovaj kovid situacija je mnogo bolja, zaključio je Stefovski.

  Međutim, ovo je period sezonskog gripa, kada se javljaju respiratorne infekcije kako kod mlađih tako i kod starijih populacije. Broj obolelih od Covid-19 poslednjih dana se kreće od 300 do 320. Kada je reč o repiratornim infekcijama na dnevnom nivou, registruju oko 1000 novih slučejeva.

  Izvor: RTS

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE