Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čovek koji je predvideo prošlu krizu, ponovo upozorava

  Džejms Stak, finansijski analitičar koji je predvideo i poslednju veliku krizu na tržištu, uočio je neke zabrinjavajuće znakove. Smatra da tržištu nekretnina preti rizik da doživi najgoru godinu od 2008.

  Stak je u telefonskom intervjuu za Blumberg rekao da očekuje da će prodaja nekretnina nastaviti usporavati u sledećih 12 i više meseci.

  „Postoji i značajan rizik za cene nekretnina ako dođe do recesije“, naveo je Stak koji je još pre godinu dana upozoravao da će rast kamatnih stopa uticati na to da će građanima nekretnine biti manje dostupne.

  Godinu dana kasnije imamo podatak da je u novembru kupovina nekretnina u SAD pala za 7,7 posto, te da je poverenje potrošača u decembru zabeležilo pad.

  Stak kaže da je prerano tvrditi čeka li nas još jedan nekretninski mehur. To će zavisiti od opšte situacije u privredi. „Nažalost, mehur možemo sa punom sigurnošću prepoznati tek kada nam se dogodi“, objašnjava.

  Naglasio je da trenutna snaga ekonomije doprinosi snazi tržišta nekretnina, ali i upozorio da je šteta već pričinjena.

  „Čak i ako kamatne stope na hipotekarne kredite ostanu iste ili čak malo i padnu u ovoj godini, nije verovatno da će se dogoditi preokret. Kupci su na oprezu i shvataju da je ključno pitanje mogu li priuštiti određenu nekretninu“, zaključuje Stak.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE