CNN pozvao Anu Brnabić: Svetski medij javlja o USPEŠNOJ vakcinaciji u Srbiji (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CNN pozvao Anu Brnabić: Svetski medij javlja o USPEŠNOJ vakcinaciji u Srbiji (VIDEO)

  Još jedan svetski medij preneo je vest o uspehu Srbije u vakcinaciji protiv virusa korona.

  Premijerka Ana Brnabić uključila se u jednu emisiju na televiziji CNN i objasnila da je Srbija izabrala da preuzme borbu za vakcine u svoje ruke, umesto da moli druge za pomoć.

  Srbija je uspešna u vakcinisanju zato što je veoma rano donela odluku da nabavka vakcina bude prioritet i da to ne posmatra kao geopolitičko, već isključivo zdravstveno pitanje, istakla je premijerka.

  “Rano smo doneli odluku da vakcinacija bude prioritet, da je ne tretiramo kao deo politike već kao pitanje zdravlja i da vakcine stingu do Srbije što pre. Zato smo bili među prvima u svetu koji su potpisali ugovor sa Fajzerom i bili smo drugi u Evropi koji su dobili Fajzer vakcinu.”

  Ali, takođe smo prvi potpisali ugovor za kinesku vakcinu i prvi smo zapravo, dobili Sinofarm vakcinu, kako bismo što pre počeli masovnu vakcinaciju, rekla je Brnabić.

  Brnabić je rekla da ne želi da učestvuje u raspravama da li je trebalo nabavljati samo zapadne vakcine ili i ruske i kineske, rekavši da veruje da je pitanje vakcinacije prioritetno širom sveta, pitanje spašavanja života, a da to nema veze sa politikom i geopolitkom.

  Kazala je da su prve vakcine koje su došle u Srbiju bile Fajzerove, ali da su i Sinofarmova i Sputnjik vakcina bezbedne i efektivne, što je jedino bitno.

  Kazala je i da očekuje da do kraja ovog meseca Srbija dobije i prve isporuke AstraZeneka vakcina.

  “Radimo sve što možemo da osiguramo da se naši građani vakcinišu, da budemo bezbedni, da se život i privreda vrate normalnosti što je pre moguće”, ukazala je ona.

  Na konstataciju da u Srbiji građani mogu da biraju vakcine i pitanje koje vakcine najviše žele, Brnabić je prenela da velika većina kaže da želi da se vakciniše bilo kojom vakcinom koju imamo, jer su sve bezbedne.

  DW: Balkan nemoćno gleda vakcinaciju u Srbiji

  Takođe, nemački Dojče vele na makedonskom piše kako na Zapadnom Balkanu većina ljudi može samo nemoćno da prati kako masovna vakcinacija teče u Srbiji ili nekim dalekim zemljama.

  Navodeći kako mnoge zemlje u regionu još nisu ni počele sa imunizacijom, Dojče vele ocenjuje da je “izuzetak Srbija gde se vakciniše brže nego u EU”, dodajući da odgovor na pitanje kako Srbija može ono što ne može ostatak regiona, po mišljenju lokalnih političara, leži u geopolitici.

  Dok bi Srbija trebalo da do kraja februara ima ukupno dva miliona doza, najvećim delom iz Kine, u susedstvu su odlučili da se oslone na međunarodni sistem raspodele vakcina Kovaks, kao i solidarnost Evropske unije i njenih članica, navodi Dojče vele.

  Do sada 636.119 vakcinisanih

  U Srbiji je do sada protiv kovida-19 vakcinisano ukupno 636.119 građana, a drugu dozu vakcine primilo je ukupno 83.262 ljudi.

  U okviru masovne vakcinacija građana protiv kovida-19, građanima Srbije su na raspolaganju vakcina Fajzer-Bionteka, Sputnjik V i Sinofarm.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Novosti, Politika, Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE