Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CIA nas je „skenirala“, evo šta je zapazila

  CIA nije na dobrom glasu među Srbima. Često je okarakterisana i kao „državni neprijatelj“. Tako mi vidimo njih, a kako oni vide nas?

  Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) u najnovijem izveštaju kao povoljnosti Srbije izdvaja  „relativno jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu“ kao i sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom i Turskom.

  Kao glavne ekonomske izazove, CIA je izdvojila stagnirajuće prihode domaćinstava, potrebu za stvaranjem novih radnih mesta u privatnom sektoru, strukturne reforme državnih preduzeća, reforme javnog sektora.

  Kao druge izazove označila je neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i starenje stanovništva.

  U izveštaju CIA spominje i da je Srbija „tačka pretovara“ heroina iz jugoistočne Azije ka zapadnoj Evropi, kao i da ima ekonomiju „osetljivu na pranje novca“.

  U poglavlju izveštaja koje se odnosi na međunarodne probleme, navodi se da Srbija protestuje jer su SAD i druge države priznale nezavisnost Kosova.

  Takođe, navodi se da Srbija i dalje ima nerešen granični spor sa BiH i Hrvatskom oko granice na Drini, odnosno Dunavu, ali i neka druga nerešena bilateralna pitanja koja datiraju od sukoba 90-ih godina.

  CIA je na sajtu objavila i da se Srbija, po potrošnji na odbrambene programe Vojske, nalazi na 85 od 153 svetskih zemalja koje su se našle na listi i da je u tome ispred Hrvatske (91), a iza Crne Gore (64).

  Pored osnovnih podataka koji se odnose na podatke o predsedniku i premijeru države, državno uređenje, geografski položaj, broj stanovnika, klimu, računanje vremena, CIA je navela i da stranci državljanstvo Srbije ne stiču automatski rođenjem i da je period dobijanja državljanstva oko tri godine.

  Izvor: agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE