Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četvrtina učesnika izazova „Eat Smart Challenge“ je iz Srbije

    U sedmodnevnom onlajn izazovu o zdravoj ishrani Eat Smart Challenge koji u okviru projekta „Hrana sutrašnjice“ (Food for Tomorrow) sprovodi Švedski institut učestvovalo je oko sedam stotina ljubitelja zdrave hrane iz 70 zemalja sveta. Svaki četvrti učesnik izazova o zdravoj ishrani je iz Srbije.

    O važnosti brige o hrani i održivom razvoju bilo je reči na „Razgovorima o pametnoj hrani“ (Smart Food Talks), koje je ambasada Švedske organizovala u Javnom akvarijumu u Beogradu.

    „Važno je da promovišemo ono što jedemo, kako gajimo hranu i na koji način tretiramo hranu koja ostaje. To nije samo za našu dobrobit, to je za dobrobit naše dece. Bitno je da se promeni način razmišljanja i stanje svesti o hrani“, rekao je Juakim Vern, zamenik šefa misije ambasade Švedske u Beogradu. On je dodao da je hrana važan deo kulture Srbije i da mu se ovdašnja hrana veoma dopada.

    Kako način na koji se hranimo i pristupamo hrani utiče na lokalnom i globalnom nivou na svakog pojedinca i kako svako od nas može da učestvuje, neke su od tema na panelu Razgovori o pametnoj hrani.

    „Gde god živeli, u bilo kom delu sveta, mi zavisimo od hrane. Zato se ona tiče svih nas, svima je hrana važna. Naša namera je da pokažemo da i male aktivnosti pojedinaca mogu mnogo uticati i izazvati veliku promenu. Hrana je značajna tema, u nekim zemljama postoje ministarstva za hranu“, rekla je Birgita Tennander iz Švedskog instituta.

    Ona je dodala da su hrana i održivi razvoj neraskidivo povezani i da je suština da ono što jedemo može promeniti svet i da svaki pojedinac može da učestvuje.

    Upravljanje hranom i način naše ishrane važne su i za pojedinca i za zajednicu. Posledice loše ishrane vodeći su zdravstveni problemi širom sveta, a u mnogim zemljama postoje veliki viškovi hrane. Globalno se baci trećina proizvedene hrane u svetu. Održiva proizvodnja podrazumeva manje pesticida ili organski uzgoj i troši manje vode, čime ne pogoduje samo planeti, već i našem zdravlju.

    Ambasada Švedske u saradnji sa Švedskim institutom pre tri godine je pokrenula projekat „Hrana sutrašnjice“. Od tada su sprovedene brojne aktivnosti, među kojima je onlajn izazov „Hranite se zdravo“. Tokom izazova o zdravoj hrani učesnici iz 70 zemalja širili su ideju o tome da brigom o hrani možemo promeniti svet.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Promo

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE