Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cefta

  Četiri CEFTA sporazuma čekaju usvajanje

  Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata predstavio je u Berlinu ključne odluke, fokusirajući se na mere koje pružaju direktne koristi za građane i preduzeća. Govoreći na Samitu Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa, čestitao je liderima zemalja Zapadnog Balkana i Veću za regionalnu saradnju na potpisivanju tri sporazuma o mobilnosti i pozvao na ubrzanje procesa usvajanja sporazuma postignutih u okviru CEFTA-e.

  CEFTA je implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta postavila kao apsolutni prioritet. Do danas smo završili rad na četiri nove odluke Zajedničke komisije koje čekaju usvajanje“, izjavio je Đikić i naveo niz odluka koje su ili u potpunosti usaglašene ili veoma blizu završetka usaglašavanja, ali im nedostaje najvažniji korak – usvajanje od Zajedničkog komiteta:

  • Odluka o olakšavanju elektronske trgovine koja će podržati naša mala i srednja preduzeća koja se bave prodajom putem interneta, pojednostavljujući zakone i propise za prodaju na celom CEFTA tržištu.
  • Odluka o uslugama dostave paketa među članicama i Odluka o sprečavanju neopravdanog geoblokiranja, čime bi se osigurao isti nivo zaštite potrošača, transparentnost cena i uklanjanje neopravdanih praksi geoblokiranja za milione ljudi koji kupuju putem interneta.
  • Odluka o priznavanju AEOS programa, koji bi pouzdanim CEFTA kompanijama omogućili izvoz po pojednostavljenim carinskim procedurama.

  Stručnjaci CEFTA strana blizu su zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma kojima se ispunjavaju obećanja koja su lideri Zapadnog Balkana dali 2020. godine – obećanja o priznavanju sertifikata, dozvola i licenci za inžinjere, turističke agencije, turoperatore, proizvođače i trgovce medom.

  Đikić je podsetio na uspeh proširenja Zelenih traka sa Grčkom i Plavih traka sa Italijom, što ne bi bilo moguće bez CEFTA-inog partnerstva sa Transportnom zajednicom i podrške RCC-a i Evropske komisije.

  „Srećni smo što je probijen led i što je još država članica EU izrazilo interes za pridruživanjem“, izjavio je direktor CEFTA Sekretarijata i dodao: „Zelene trake su važan podsetnik da region može ponuditi inovativna rešenja koja se mogu proširiti i na EU“.

  Đikić je čestitao liderima Zapadnog Balkana i Veću za regionalnu saradnju na potpisivanju sporazuma o mobilnosti i najavio ovogodišnju konferenciju CEFTA Week koja će se održati u Briselu 9. decembra, kada CEFTA tradicionalno vrši pregled aktuelnog predsedavanja (Moldavija) i predstavlja zemlju koja će predsedavati CEFTA-om naredne godine (Crna Gora).

  CEFTA – sporazum o slobodnoj trgovini potpisan 2006.

  CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan 2006. godine, koji pokriva šest zapadnobalkanskih zemalja i Moldaviju. Zajednički komitet je upravljačko telo CEFTA-e, osnovano Sporazumom i sastavljeno od predstavnika svih Strana. Sekretarijat CEFTA-e je telo uspostavljeno Sporazumom da podrži Zajednički komitet u realizaciji CEFTA-ine agende. Više na: https://cefta.int/structures/.

  Zajednički regionalni akcioni plan tržišta 2021-2024. je strateški okvir za ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana, koji su podržali njegovi lideri 2020. godine, pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa. CEFTA je dobila zadatak da isporuči mere koje omogućavaju slobodno kretanje roba i usluga u skladu sa EU i međusobne mere. Potpuna implementacija ekonomske integracije u regionu može doneti dodatni rast BDP-a do 6,7%. Više na: https://cefta.int/legal-documents/.

  Izvor: BIZLife

  Foto: CEFTA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE