Vlada dozvolila ograničen izvoz brašna, ulja, pšenice, kukuruza

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada dozvolila ograničen izvoz brašna, ulja, pšenice, kukuruza

  Vlada Srbije uvela je kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou.

  Takvu odluku Vlada je donela da bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja izazvanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

  Odobrila je mesečne kvote za izvoz po 150.000 tona pšenice i kukuruza, 20.000 tona brašna i osam miliona litara rafinsianog suncokrtetovog ulja, prenose mediji.

  “Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 procenata odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mesece neće moći da podnesu zahtev za izvoz”, navodi se u saopštenju.

  Pšenica, izvoz

  Pšenica, izvoz

  Kako i gde se podnose zahtevi?

  Zahtevi za izvoz ograničenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja mogu da se podnesu elektronskim putem na mejl adresu zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

  Zahtevi će se, kako je istaknuto, podnositi od 20. do 25. tekućeg meseca za naredni mesec, dok će se za mesec maj podnositi od 22. do 28. aprila.

  O zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou.

  “U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz”, upozorilo je ministarstvo.Vlada je danas takođe usvojila odluku o isplati 10.000 dinara za zaposlene u prosveti i naučnim institutima i istraživačkim i inovacionim centrima.

  Izvor: N1, agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE