Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biftek vagi, izbacivanje crvenog mesa

    Cene govedine u svetu nikada nisu bile više: Koliko će nam biftek i burger biti skuplji?

    Maloprodajne cene goveđeg mesa u SAD su rekordno visoke, što povećava cene proizvoda na bazi govedine, bilo da je u pitanju burger ili biftek.

    Do ovakve situacije došlo se najviše zbog smanjenog stočnog fonda, kao i zbog većih ulaznih troškova, rekli su posmatrači tržišta za CNBC. I ne očekuju da će uskoro popustiti. Maloprodajne cene govedine trenutno se kreću oko rekordnih nivoa od oko 8 dolara za pola kilograma mesa, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih američkih država (USDA). Zato je za neke budućnost u biljnom mestu. 

    „Potrošači će plaćati više za sve proizvode od govedine još nekoliko godina“, rekao je glavni ekonomista za poljoprivredu kompanije Vels Fargo Majkl Svanson za CNBC putem mejla. Suša u ključnim stočarskim državama poput Teksasa i Kanzasa takođe je uticala na smanjen fond, rekao je Svanson.

    U svom najnovijem izveštaju o stočarstvu u septembru, USDA je zadržala svoju prognozu da se očekuje da će proizvodnja govedine u drugoj polovini ove godine opasti za 180 miliona funti od avgusta do kraja godine.

    Manji stočni fond

    „Pošto stočari zadržavaju krave da bi obnovili stado, postoji mnogo manja ponuda goveda za obezbeđivanje mesa“, rekao je Svanson.

    Stočari obično uzgajaju telad i prodaju ih u tovilište, gde se stoka tovi i prodaje kompanijama za preradu mesa. Tamo se stoka kolje i zatim prodaje trgovcima na malo.

    Međutim, ako rančeri duže drže stoku, to ne samo da smanjuje ponudu govedine, već i povećava ulazne troškove koji se na kraju prenose na potrošače.

    „Ulazni troškovi su naglo porasli, od rada do transporta“, rekao je Brajan Ernest, vodeći ekonomista za životinjske proteine u asocijaciji za kreditiranje farmi Kobank.

    I on je ponovio kako se proizvođači bore sa produženim suvim vremenom i lošim uslovima stočne hrane od 2020. godine.

    „Poslednje dve godine došlo je do klanja reproduktivnih krava, jer stočari nisu mogli da priušte da ih drže preko zime zbog suše“, kaže on za CNBC preko telefona.

    Na udaru biftek

    I zalihe sena koje se koristi za ishranu stoke, bile su pogođene velikim sušama 2022. godine. U decembru su zalihe suvog sena pale na najniži nivo od 1954. na 71,9 miliona tona.

    Najnoviji podaci USDA u maju procenjuju da su zalihe sena na farmama bile 13 odsto manje nego prošle godine. USDA samo objavljuje procene zaliha suvog sena u maju i decembru svake godine.

    Prema podacima iz Kobanke, klanje mesnih krava je u 2022. godini poraslo za 11 odsto na godišnjem nivou na ukupno 3,95 miliona grla. Brojka je najveća od 1996. godine.

    Zbog svega ovoga predviđa se da će potražnja za govedinom verovatno nadmašiti ponudu za nekoliko godina. To znači da će cene „skočiti oko rekordnog nivoa“ u narednih 18 meseci.

    „Cene artikala na jelovniku mogu porasti, uključujući i pljeskavice, jer preduzeća pokušavaju da održe svoju profitnu maržu“, rekao je Svanson. Međutim, smatrao je da cene burgera možda neće porasti toliko koliko cene kvalitetnijih komada mesa, poput bifteka.

    Burger se obično pravi od mlevene govedine, koja se sastoji od mešavine jeftinijih komada mesa. Govedina koja se koristi u odrescima uglavnom potiče od skupljih delova, kao što su ribaj, biftek ili T-bone.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Unsplash/Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE