Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Restrikcija

  „Cena struje za domaćinstva ista do kraja sezone“

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija ima dovoljno potencijala da sa novim kapacitetima bude energetski dovoljna i da ne mora da uvozi struju, a da cena za domaćinstva ostaje ista do kraja sezone.

  „Suština je da je država obezbedila dovoljno energije i energenata, što je prvi uslov da privreda može da funkcioniše i da budemo energetski bezbedni i stabilni. Cena struje za domaćinstva ostaje ista do kraja zimske sezone, a kompanije će razgovarati sa Elektroprivredom“, rekla je Mihajlović za RTS.

  30 godina nismo izgradili nove elektroenergetske kapacitete

  Ona je kazala da je potrebno razgovarati i o nuklearnim elektranama, da  Srbija „mora da gradi nove elektroenergetske kapacitete, jer 30 godina nismo izgradili nijedan“.

  „U godinama i decenijama ispred nas sigurno nas očekuju još veća potražnja i potrošnja energije i jasno je da moramo da gradimo nove srednje i velike hidroelektrane, solarne i vetroelektrane, ali i da razgovaramo o nuklearnoj energiji“, rekla je Mihajlović.

  Dodala je da će se razgovarati o tome da li će to biti standardne ili modularne elektrane sa novim tehnologijama, da li postoji mogućnost da se grade u samoj Srbiji ili da se učestvuje u izgradnji u nekoj drugoj državi.

  Dogovor Putina i Vučića važan za energetsku stabilnost

  Mihajlović je rekla da je dogovor koji su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, postigli o ceni i isporuci ruskog gasa veliki rezultat za bezbednost Srbije i za privredni rast.

  „Dogovor o ceni gasa koji su postigli predsednici Vučić i Putin velika je i vrlo važna vest. To nije samo pitanje dobrih odnosa dva predsednika i dobrih političkih odnosa dve države, to je važno za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje. Imaćemo dovoljno gasa i sigurno snabdevanje, ne samo u narednih šest meseci, a to znači i da cene za domaćinstva ostaju nepromenjene, a za privredu to znači da ostaje konkurentna“, rekla je Mihajlović.

  Ona je ponovila da će Srbija raditi na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i da će graditi novo skladište.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva/Zoran Petrović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE