Cena goriva na srpskim pumpama "mimo sveta"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena goriva na srpskim pumpama “mimo sveta”

  Cena sirove nafte na svetskim berzama krenula je “nizbrdo”, ali to se ne primećuje na srpskim pumpama. Na većem broju pumpi  gorivo je skuplje za dinar-dva u odnosu na proteklu nedelju, prenose Večernje novosti.

  Tako je benzin od 95 oktana dostigao i cenu od 152,70 dinara za litar, evrodizel 157,90 dok su cene litra “kvalitetnijeg” benzina i evrodizela “otišle u nebo” pa je tako, na primer, “G drajv dizel” dostigao 167 dinara!

  – U poslednjih mesec dana prosečna cena benzina veća je za 4,8 a dizela za 6,2 odsto – kaže, za “Novosti”, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

  – Prosečna cena benzina je do sredine prošle nedelje poskupela za 3,34 dinara po litru, a dizela za 5,21 dinar po litru. I u poslednjih sedam dana su cene išle gore, bar za dinar u proseku, ali se informacije još obrađuju.

  Jasno je da je za skok cena “kriv” dolar i kretanje cena sirove nafte na svetskom tržištu.

  – U odnosu na početak marta, računajući 23. maj, nafta tipa “brent” je poskupela za 17,3 odsto, dok je rast kursa dolara doprineo rastu maloprodajnih cena sa 2,3 odsto u odnosu na evro – kaže Mićović koji podseća i da početak rasta cena na pumpama nagovestila i država povećanjem akciza u martu za dva dinara po litru.

  AKCIZNA POLITIKA

  OD početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litru benzina su povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07. Analiza UNKS-a pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto (82,44 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,60 dinara poo litru)

  – U ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza. U Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012, kada je Vlada smanjenjem akciza na period od oko šest meseci doprinela smanjenju cene goriva, čime je u prvom redu sprečen veći poremećaj u onim sektorima privrede na koje cena goriva značajnije utiče.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE