Čadež: Otežano poslovanje kompanija zbog situacije u Ukrajini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  šta će poksupeti

  Čadež: Otežano poslovanje kompanija zbog situacije u Ukrajini

  Kompanije su u problemu jer nemaju jasne smernice na koji način da nastave svoje poslovanje usled krize u Ukrajini koja utiče na svakodnevni rad privrednika, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  “Potrebna je konkretna podrška i svakodnevna komunikacija sa svim kompanijama koje trpe posledice situacije u Ukrajini kako bi se ublažio uticaj krize na evropska preduzeća ali i kompanije iz Srbije koje posluju sa Ukrajinom i Rusijom”, rekao je Čadež, koji je i član Borda direktora Evrokomore.

  Danas je održan hitan video sastanak Borda direktora najveće evropske poslovne asocijacije – Eurochambres, koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora, istakao da se kriza u Ukrajini značajno odražava na poslovanje i domaćih i evropskih preduzeća.

  Čadež je prethodno najavio da će PKS formirati specijalizovani krizni tim i otvoriti krizni kol centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih krizom u Ukrajini.

  Kako pomoći kompanijama koje su u problemu?

  „Moramo da razmišljamo šta možemo da uradimo da pomognemo kompanijama na terenu, i kada je reč o razmeni informacija i najavljenim sankcijama Rusiji.Situacija na terenu je takva da je otežano poslovanje naših kompanija sa Rusijom i Ukrajinom kako zbog problema u transferu novca, transporta i logistike, tako i zbog slabljenja tamošnje valute“, rekao je Čadež.

  Luc Friden (Luc Frieden), predsednik Evrokomore, napomnje da je situacija koja je nastala proteklih dana veoma ozbiljna za građane Evrope i evropske kompanije i da su za normalno poslovanje potrebni stabilnost i mir.

  Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori objasnio rekao je za  RTS da će se formirati tim za pomoć kompanijama koje sarađuju sa tržištem Ukrajine, kako bi se našao načan da im se pomogne što se tiče uvoza i izvoza robe, slično poput pomoći na početku pandemije.

  “Imamo oko 700 kompanija koje izvoze u Rusiju, 850 miliona evra izvoza, a 150 miliona evra u Ukrajinu što je dosta manje”, naveo je Stanić.

  Neizvesan izvoz u Ukrajinu

  Prema njegovim rečima, zbog situacije u Ukrajini je neizvesan izvoz u tu zemlju, što za Rusiju trenutno nije slučaj, ali zbog pada rublje, cena naše robe će porasti, odnosno neće biti konkurentna.

  Kako je naveo, i Ukrajina i Rusija su veliki izvoznici žitarica.

  Stanić je rekao da iz Ukrajine najviše uvozimo rudu gvožđu, Železara u Smederevu zavisi od rude iz Ukrajine tako da u slučaju prekida saradnje morali bi da se traže alternativna rešenja.

  Međutim, ne veruje da će doći do nestašice energenata, ali se porast cene može očekivati, pa se može očekivati i povećanje ostalih cena zbog toga.

   

  Izvor: RTS

  Foto: PKS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE