Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Burger King i dalje posluje u Rusiji

  Burger King i dalje posluje u Rusiji: Obećali su da će da je napuste još pre godinu dana

  Burger King i dalje posluje u Rusiji, uprkos tome što je vlasnik brenda obećao da će otići iz ove zemlje pre više od godinu dana.

  Restaurant Brands International (RBI), kompanija koja poseduje 15 odsto franšiznog poslovanja ovog restorana brze hrane u Rusiji, rekla je za BBC da nema „novih informacija koje bi trebalo sa javnošću da podeli u ovom trenutku” o svom izlasku.

  Kompanija je u martu 2022. godine saopštila da je započela proces napuštanja Rusije. Od izbijanja rata u Ukrajini, zapadne kompanije su pod pritiskom da napuste ovu zemlju.

  Kritičari su optužili RBI da „podržava Putinov režim“ tako što nije odustao od svog udela u ruskom poslovanju.

  RBI, jedna od najvećih svetskih kompanija restorana brze hrane, navela je da je njen komplikovan ugovor o franšizi razlog poteškoća u napuštanju zemlje.

  Dejvid Šir, predsednik RBI, rekao je u martu 2022. godine da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji „odbio“ da zatvori lokale posle prvih napada na Ukrajinu.

  Ali on je dodao da je kompanija „započela proces“ da otuđi svoj vlasnički udeo od 15 odsto i da će za to biti potrebno „neko vreme“.

  Na pitanje o napretku koji je postignut 18 meseci nakon obećanja, portparol kanadsko-američke kompanije rekao je da kompanija nema ništa novo da podeli.

  Stiven Tijan, deo tima istraživača na Univerzitetu Jejl koji prati šta su kompanije uradile kao odgovor na rat u Ukrajini, tvrdio je da je korišćenje ugovora o franšizi kao „izgovora“ „zgodna dimna zavesa“. On je istakao da su kompanije poput Starbaksa uspele da raskinu posao u zemlji i izađu.

  „Reći da žele da odu, ali da se onda odugovlače nije isto što i da napuštaju Rusiju, a nastavljajući da posluju u Rusiji 18 meseci nakon Putinove invazije na Ukrajinu, oni podržavaju Putinov režim“, rekao je on.

  Portparol RBI je rekao da kompanija odbija nove investicije i podršku lancu snabdevanja i da nije ostvarila nikakav profit od Burger Kinga u Rusiji od početka 2022. godine.

  „Uradite pravu stvar“

  Mark Dikson, osnivač Agencije za moralni rejting, koja vodi kampanju protiv firmi koje posluju u Rusiji, pozvao je RBI da otkrije koje je konkretne akcije preduzela u pokušajima da napusti ovo tržište.

  „Trebalo bi da budu voljni da prekrše svoj dogovor. Moraju da prihvate pravni rizik da urade pravu stvar“.

  Franšizing je poslovni metod distribucije proizvoda ili usluga. Uključuje davaoca franšize, kompaniju koja je uspostavila ime brenda, i korisnika franšize, kompaniju koja plaća naknadu za pravo da posluje pod brendom i da prodaje svoje proizvode.

  To je bio alat koji koriste mnogi zapadni brendovi poslednjih decenija koji žele da uđu na nova tržišta u različitim zemljama. Ugovori obično traju mnogo godina.

  Dok Burger King ostaje otvoren za poslovanje u Rusiji, njegov najveći rival Mekdonalds, koji je korporativno posedovao većinu njegovih restorana, uspeo je da napusti zemlju.

  Ko vodi Burger King u Rusiji?

  Zajedničko preduzeće koje drži franšizu Burger King u Rusiji čine RBI i tri druge strane. Biznismen Aleksandar Kobolov odgovoran je za svakodnevno poslovanje i nadzor nad 800 restorana sa 30 odsto udela u poslovanju.

  Kolobov je ranije rekao za BBC da nema „ovlašćenja ili moć“ da zaustavi operacije Burger Kinga u Rusiji i da svako zatvaranje moraju da odobre svi investitori u poslu. Rekao je da je njegov udeo „uvek bio daleko ispod kontrole“.

  Tu je i ICU Group, velika ukrajinska investiciona kompanija, poseduje 35 odsto udela. Grupa ICU rekla je da nema kontrolu nad zajedničkim ulaganjem ili operacijama u Rusiji i drugim zemljama obuhvaćenim ugovorom o franšizi.

  Izvor: Bizlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE