Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bugarska definitivno BLOKIRALA Severnu Makedoniju

  Ministri evropskih poslova Evropske unije potvrdili su da Skoplje još ne može da počne pristupne pregovore sa Unijom, dok ne reši bilateralne sporove sa Bugarskom.

  Ministri su posle video sastanka Saveta EU za opšte poslove na konferenciji za novinare naveli da je Severnoj Makedoniji „jasno stavljeno do znanja da je stabilnost“ u regionu veoma važna kao i „rešavanje sporova“ sa susedima.

  „Skoplju smo jasno stavili do znanja da pristupni pregovori ne mogu da počnu dok se ne reše pitanja bilateralnih sporova“, izjavio je nemački zvaničnik zadužen za evropske poslove (Michael Roth).

  Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije da Bugarska nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je Sofija blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU.

  Zaharijeva je posle onlajn-sastanka Saveta za opšte poslove EU rekla da predloženi nacrt pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom ne odgovara zahtevima Bugarske, preneli su mediji u Sofiji.

  Bugarska vlada Bojka Borisova u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO nedavno je pooštrila ton, kritikujući Skoplje zbog nespremnosti da rešava istorijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i istorijskim knjigama.

  Identitet, jezik, Tito: Zbog čega sve Bugari „blokiraju“ Severnu Makedoniju

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE