Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Identitet, jezik, Tito: Zbog čega sve Bugari „blokiraju“ Severnu Makedoniju

  Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva je, posle Goce Delčeva, uputila kritike vlastima u Skoplju zbog navodnog slavljenja Josipa Broza Tita, navodeći da zemlja koja „želi u Evropsku uniju ne može da slavi jednog od najmračnijih diktatora“.

  Zaharijeva je nekadašnjeg jugoslovenskog lidera pomenula govoreći o razlozima zbog kojih će Bugarska uložiti veto na početak pregovora Skoplja sa EU, pošto je prethodno optužila Skoplje za falsifikovanje istorije i prisvajanje bugarskih istorijskih ličnosti.

  Gradonačelnik Skoplja, Petre Šilegov je odgovorio da su izjave Zaharijeve „glupost i zamena teza“.

  „Svaka glupost traži odgovarajući alibi. Njena izjava nije ništa do glupost“, rekao je skopski gradonačelnik, podsećajući da je bugarska vojska, kao saveznik nacističke Nemačke, okupirala Makedoniju 1941. godine, a da su Skoplje oslobodile partizanske jedinice tri godine kasnije.

  „Ali shvatam, Bugarsku čekaju izbori“, rekao je Šilegov.

  Ko ste, kako pričate?

  Bugarski portal „Novinite“ je istovremeno, objavio komentar prema kojem je za stvaranje makedonskog jezika odgovoran „jugoslovenski šovinizam“, sa ciljem „negiranja bugarskog nacionalnog identiteta“.

  Navodno slavljenje Tita poslednja je u nizu zamerki koje je Bugarska iznela na račun Skoplja uoči početka pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

  Vlasti u Sofiji, takođe, smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

  Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

  Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

  Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: „Prema Ustavu Republike Severne Makedonije“.

  Bugarska navodi i da je „makedonski jezik nastao 1944. godine“, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika“.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE