Budžetski suficit naš nasušni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budžetski suficit naš nasušni

  Budžet Srbije je na kraju oktobra bio u suficitu 79,8 milijardi dinara jer su naplaćeni prihodi u iznosu od 934,1 milijarde dinara, dok su rashodi bili 854,3 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

  U oktobru je višak prihoda nad rashodima iznosio 13,2 milijarde dinara, jer su naplaćeni prihodi od 99,9 milijardi dinara, a rashodi su bili 86,7 milijardi dinara.

  Poreski prihodi u oktobru iznosili su 87,5 milijardi dinara, a najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 49 milijardi dinara, jer se u oktobru plaćaju tromesečne obaveze tog poreza.

  Agencije su uplatile višak prihoda iz prethodne godine u iznosu od 1,4 milijarde dinara, a prihod po osnovu donacija iznosio je 500 miliona dinara.

  Na nivou opšte države, za 10 meseci ove godine zabeležen je ukupan fiskalni suficit u iznosu od 94,9 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 204,5 milijardi dinara.

  Prema dogovoru sa MMF-om ,za taj period ukupni fiskalni trebalo je da iznosi 47 milijardi dinara tako da je ostvareni rezultat bolji za 141,9 milijardi dinara, usled bolje naplate svih prihoda, istaklo je Ministarstvo finansija.

  Suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju oktobra iznosio je 14,7 milijardi dinara, a Vojvodine 3,8 milijardi dinara.

  Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su bili du defictitu od 3,2 milijarde dinara.

  Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije su u deficitu od 300 miliona dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE