Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BUDŽET 2018: Nastavlja se zabrana zapošljavanja, rastu plate i penzije

  Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u Srbiji biće produžena do kraja 2018. godine jer je ta mera dala izuzetne rezultate u smanjenju rashoda za plate u budžetima svih nivoa vlasti, odnosno u celom javnom sektoru, navodi se u predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu koji je dostavljen parlamentu na usvajanje.

  Kako se navodi, troškovi budžeta zbog povećanja zarada u javnom sektoru od pet do 10 odsto iznosiće 35 mlijardi dinara.

  Kad se obračuna naplata poreza i doprinos na te zarade, trošak budžeta usled povećana zarada biće 21 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

  Smanjenje zarada od novembra 2014. godine, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru su mere koje su po oceni Vlade Srbije najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

  Primena tih mera delovala je na pad učešća zarada u BDP-u sa oko 12 odsto u 2014. godini na 9,8 odsto u 2017. godini.

  U predlogu izmena Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je povećanje penzija od pet odsto, a biće obračunato na decembarska primanja.

  Procenjeno je da je ta povišica fiskalno održiva, a da će 86,6 odsto penzionera (svi penzioneri sa penzijama do 37.000 dinara) imati penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

  Penzije su kao i plate u javnom sektoru umanjene od novembra 2014. godine i povećane su od januara 2016. za 1,25 odsto, a od januara 2017. za 1,5 odsto. Njihovo učešće u BDP trebalo bi da padne se 13 odsto, koliko je iznosilo u 2014. godini, na 11 odsto u 2019. godini.

  Rashodi budžeta zbog isplate uvećanih penzija biće veći za 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Ove bajke se pričaju za lakoverne građane, a posebno za drugi ešalon penzionera, koji nestrpljivo očekuju penzije veće no ikad (reči no ikada su ovde ne poznati pojmovi, osim za ΛV) . Zabranjeno je zapošljavanje novih radnika (partijskih poslušnika), a zaposlenost raste vrtoglavo. Gde je tu istina?

   • Viki

    Bas tako.Sve kao stedite i onda enormne cifre za nazovi pevace za docek nove godine.Sve same patriote a niko nece da peva dzabe pa da te pare idu tamo gde to zaista treba,nego uzmi od obicnih ljudi pa daj sljamu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE