BUDŽET: Najviše će se ulagati u infrastrukturu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BUDŽET: Najviše će se ulagati u infrastrukturu

  Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da će u 2018. godini za kapitalne troškove iz državnog budžeta biti izdvojeno više novca, 128,3 milijarde dinara, što je 2,7 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda.

  On je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenje javnih sredstava rekao da je najviše novca za investicije, 54 milijarde dinara, namenjeno infrastrukturi.

  Skupštinski odbor razmatra predlog budžeta za 2018. godinu i prateće finansijske zakone.

  Za iduću godinu planirani su prihodi budžeta od 1.178,4 milijardi dinara, rashodi od 1.206,8 milijardi dinara, tako da će deficit biti 28,4 milijardi, što je 0,6 odsto BDP.

  Procene su da će BDP u 2018. godini biti veći 3,5 odsto nego u ovoj godini i iznosiće 4.455 milijardi dinara, a da će inflacija biti 2,7 odsto.

  Vujović je istakao da za iduću godinu nije planirano povećanje učešća javne potrošnje u BDP-u iako će plate u javnom sektoru biti veće od pet do 10 odsto a penzije pet odsto.

  Dodao je da će se država u 2018. godini na međunarodnom finansijskom tržištu zaduživati po povoljnijim uslovima, po godišnjoj kamatnoj stopi ispod dva odsto, što će imati indirektne pozitivne efekte i na zaduživanje privatnog sektora.

  Na kraju 2017. godine, prema rečima Vujovića, republički budžet će biti u suficitu od 0,7 odsto BDP-a iako je bio planiran deficit.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Marko Rupena

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE