Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budžet EU za 2023. dogovoren u „minut do 12“

  Pregovarači Saveta i Evropskog parlamenta postigli su u zadnjim trenucima zakonskog roka dogovor o budžetu Evropske unije za 2023. godinu.

  Rok za postizanje dogovora bio je 14. oktobar u ponoć, a pregovarači su neposredno pre toga objavili da imaju dogovor.

  Dogovoren je budžet u visini od 186,6 milijardi evra, što je 1,1 odsto više u odnosu na ovogodišnji. Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira od 2021. do 2027. predviđeno je 400 miliona evra.

  Većina od toga povećanja, oko 280 miliona evra, namenjeno je za jačanje podrške Ukrajini i susednim državama poput Moldavije. Dobar deo sredstava namenjen je za poboljšanje saobraćajne infrastrukture kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme širom EU.

  Komisija je predlagala budžet u visini od 185,59 milijardi evra, dok je predlog Saveta bio 183,95 milijardi, a Parlament je tražio 187,29 milijardi evra.

  Postignuti dogovor trebalo bi još da potvrde oba zakonodavca. Za odluku u Savetu potrebna je kvalifikovana većina, a u Parlamentu prosta.

  Da dogovor nije postignut, Komisija bi morala da izađe s novim predlogom i onda bi ponovo usledili pregovori. Budžet za narednu godinu mora biti izglasan do kraja tekuće.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE