Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brži od globalnog proseka: Svetska banka zadržala PROGNOZE za Srbiju

  Svetska banka zadržala je prognozu privrednog rasta Srbije na 4,5 odsto za 2022. godinu i na 4,0 procenta za narednu godinu, koliko je predviđala i u oktobru prošle godine.

  U januarskom izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, ta međunarodna finansijska institucija je, takođe, ostala pri jesenjoj proceni rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2021. godini od 6,0 odsto.

  U novim prognozama Svetske banke, za razliku od oktobarskog izveštaja, nema pojedinačnih poglavlja o ekonomskim prilikama po zemljama.

  Taj međunarodni kreditor predviđa umereni rast Zapadnog Balkana od 4,1 odsto u tekućoj i od 3,8 odsto u 2023. godini.

  Smatra, takođe, da će ekonomski oporavak u regionu izgubiti zamah kako budu slabili efekti eksternih podsticaja i zbog podrivanja poverenja usled rastućih političkih neizvesnosti, posebno, navodi, u Bosni i Hercegovini.

  Dalje dodaje da se očekuje da će ovaj region imati korist od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti, inkluzivnom rastu, kao i zelenoj i digitalnoj tranziciji.

  Kada je reč o globalnoj ekonomiji, u izveštaju se navodi da posle snažnog oporavka u 2021. godini, svetska privreda ulazi u izrazito usporavanje zbog pretnji od novih sojeva virusa kovida 19, rasta inflacije, dugova i nejednakosti u prihodima koje bi mogle da ugroze oporavak ekonomija u usponu i zemalja u razvoju.

  Prema predviđanjima Svetske banke, globalni rast će usporiti sa prošlogodišnjih 5,5 procenata na 4,1 procenat u 2022. godini i na 3,2 procenta u 2023, pošto će se nagomilana tražnja, koja je bila sputana u jeku pandemije, raspršiti i jer će se mere fiskalne i monetarne podrške ukidati širom sveta.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE